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Memorandum Jupe s
To:  HOWARD BRUNNER, PLS Date: Tanuary 16, 1998
Land Surveyor Consultant
Board of Registration for Professional Engineers
and Land Surveyors Telephone:  (916) 445-4216
CNET: 8-485-4216
FAX: (916} 323-0971

From: Department of Consuner Affaivs
Legal Office

Subject: Monumention of an Easement and Record of Survey Filing Requirements

This i3 in response to your request for an opinion regarding the applicability of the Professional
Land Surveyors’ Act in the above referenced matter. 1 regret the press of business has prevented
a more prompt response. Specifically, you posed the following question:

Question
Does the monumentation of an easement require the filing of a Record of Survey?
Conclugion

The monumentation of an easement does not require the filing of a Record of Survey,

Analyzis

The Professional Land Surveyors’ Act regulates the practice of land surveying in this state by
restricting the practice of land surveying to those persons qualified and licensed to engaged in
that profession. (Bus. & Prof. Code § 8725.)

The practice of land surveying is defined at Business and Professions Code section 8726 as
follows:

“A, person, including any person employed by the state or by a city, county, or
city and county within the state, practices land surveying within the meaning of
this chapter who, ¢ither in a public or private capacity, does or offers to do any
one or more of the following:

(a) Locates, relocates, establishes, reestablishes, or retraces the a]ignment‘
or elevation for any of the fixed works embraced within the practice of civil
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engineering, as described in Section 6731,

(b) Determines the configuration or contour of the earth’s surface, or the
position of fixed objects thereon or related thereto, by means of measuring lines
and angles, and applying the principles of mathematics or photogrammetry.

(c) Locates, relocates, establishes, reestablishes, or retraces any
property line or boundary of any parcel of land, right-of-way, easement, or
alignment of those lines or boundaries.[Emphasis added. ]

(d) Makes any survey for the subdivision or resubdivision of any tract of
land, For the purposes of this subdivision, the term "subdivision" or
"resubdivision” shall be defined to include, but not be limited to, the definition in
the Subdivision Map Act (Division 2 (commencing with Section 66410) of Titie 7
of the Government Code) or the Subdivided Lands Law (Chapter [ (commencing
with Section 11000) of Part 2 of Division 4 of this code).

(€) By the use of the principles of land surveying determines the
position for any monument or reference point which marks a property line,
boundary, or corner, or sets, resets, or replaces any monument or reference
point. [Emphasis added.]

(f) Geodetic or cadastral surveying, As used in this chapter, geodetic
surveying means performing surveys, in which account is taken of the figure and
size of the earth to determine or predetermine the horizontal or vertical positions
of points, monuments, or stations for use in the practice of land surveying or for
stating the position of geodetic control points, monuments, or stations by
California Coordinate System coordinates.

(g) Determines the imformation shown or to be shown on arty map or
document prepared or furnished in connection with any one or more of the
functions described in subdivisions (a), (b), (c), {d), (&), and (f).

() Indicates, in any capacity or in any manner, by the use of the title "land
surveyor” or by any other title or by any other representation that he or she
practices or offers to practice land surveying in any of its branches.

(i) Procures or offers to procure land surveying work for himself, herself,
or others.

(j) Manages, or conducts as manager, proptietor, or agent, any place of
business from which land surveying work is solicited, performed, or practiced.

(k) Coordinates the work of professional, technical, or special consultants
in connection with the activities authorized by this chapter.

(1) Determines the information shown or to be shown within the
description of any deed, trust deed, or other title document prepared for the
purpose of describing the limit of real property in connection with any one or
more of the functions described in subdivisions (a) to (f), inclusive.

(m) Creates, prepares, or modifies electronic or computerized data in the
performance of the activities described in subdivisions (a), (b), (c), (d). (e), (),
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(), and (1)

Any department or agency of the state or any city, county, or city and
county which has an unregistered person in responsible charge of land surveying
work on January 1, 1986, shall be exempt from the requirement that the person be
licensed as a land surveyor until the person currently in responsible charge is
replaced.

The review, approval, or examination by a governmental entity of
documents prepared or performed pursuant to this section shall be done by, or
under the direct supervision of, a person authorized to practice land surveying.”

The extent to which a person is engaged in any of the activities delineated in Business and
Professions Code section 8726 determines whether or not they are required to hold a professional
land surveyor license. In the present circumstance, subdivisions (c) and (€) of Section 8726,
appear to be applicable. In relevant part, an “casement” is defined to be an interest in land
permitting “a right of use over the property of an other” according to Black’s Law Dictionary
(1979).

The monumenting of an easement involves the practice of land surveying to the cxtent that a
person “‘[IJocates, relocates, establishes, recstablishes, or retraces any property line or boundary
of any parcel of land, right-of-way, easement, or alignment of those lines or boundaries.” (Bus.&
Prof. Code § 8726(c).) Or, in the alternative, the monumenting of an easement copstitutes the
practice of land surveying to the extent that the setting of permanent markers or monurments for
an casement involves the “use of the principles of land surveying” in determining the position
for any “monument or reference point which marks a property line, boundary, or corner, or sets,
resets, of replaces any monument or reference point. (Bus. & Prof. Code 8726(e).)

Although the monumenting of an easement clearly falls within the restricted practice of land
surveying, such monumentation does not trigger the mandatory Record of Survey filing
requirements of Business and Professions Code section 8762, Although an easemnent is an
interest in real property, the mandatory Record of Survey filing requirements are only applicable
to a “survey relating to land boundaries or property lines.” It is noteworthy that the term
“easement” is not specifically referenced in Section $762. This contrasts with the inclusion of
thai term in the list of activities identified in subdivision (c) of Section 8726 for purposes of
defining land surveying, That subsection employs the terms “property line or boundary” as well
as “easement” and “right-of-way.” Consequently, if the Legislature intended to include the
monumentation of an easement in the mandatory filing requirements of 8762, it would have
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employed that term as it did in defining the practice of land surveying. in 8726. Consequenily,
the monumentation of an easement does not likely fa}l within the meaning of either “land
boundaries or property lines™ as those terms are used in Business and Professtons Code section
8762.

I trust this is responsive to your request.

DERRY L. KNIGHT

Deputy Director
Legal Affairs
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By GARY W. DUKE

Staff Counsel



