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Board of Registration of Professional Engineers and Land Surveyors
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Sacramento, CA 95833-2926

RE: Forcefiling of Corner Records

Dear Ms. Christenson:

Recently | received a Corner Record that | fdt had insufficient monumentation to
precisdly locate the corners being set. | felt that a Record of Survey was required
and | asked the surveyor to proceed in that manner. The surveyor refused and
demanded that the Corner Record befiled. | placed a note on the form that stated
the surveyor was not rdieved of the responsibility of filing a Record of Survey
due to insufficient found monuments but that hardly addressed theissue. | have
spoken with several County Surveyors and this topic has been talked about at
both the California League of Surveying Organizations and CEAC Survey Policy

Committee meetings. After discussion yesterday at the League mesting, | was asked

to write your office to obtain an opinion regarding thisissue. Your assistance
would be greatly appreciated so that L eague members can act accordingly and
CEAC can make a decision as to whether or not they would attempt to change the
PLS Act to not alow “force-filings’ of Corner Records under these conditions.
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Question: Is the County Surveyor required to file a Corner Record if it is not in compliance with Section 8765(d) or

if a Record of Survey isrequired under Section 8762 both of the Business and Professions Code?

As always, | thank you for your time and consideration of this request. In speaking for the California League of
Surveying Organizations, we appreciate the effort your office makes to give us guidance on surveying matters
within the State. If you need any further information, please give me a cal at (805) 568-3020 or write me at

memmons@cosbpw.net any time. Again, thank you and | look forward to your earliest response.

Very truly yours,

Michae B. Emmons
Secretary

California League of Surveying Organizations

Participating Organizations * California Department of Trangportation * California Spatial Reference Center * City of Long Beach * City of Los Angeles* City of Santa Ana*
City of San Buenaventura* County of Los Angeles* County of Orange* County of Riverside* County of San Bernardino* County of San Diego * County of Santa Barbara *
County of Ventura * Los Angeles Department of Water and Power * McDowell Associates, Inc. * Metropolitan Water District * Port of Long Beach * RASA * Riverside
County Flood Control District * Riverside-San Bernardino Chapter of California Land Surveyors Association * Southern California Integrated GPS Network *



CALI FORNI A CODES
BUSI NESS AND PROFESSI ONS CODE
SECTI ONS 8762(a), 8762(b(1-5)), 8765(d), 8773, 8773.1, 8773.2, 8773.3, 8773.4

8762. (a) Except as provided in subdivision (b), after nmaking a field survey in conformty
with the practice of land surveying, the licensed surveyor or l|icensed civil engineer may
file with the county surveyor in the county in which the field survey was nade, a record of
t he survey.

(b) Notwi thstanding subdivision (a), after naking a field survey in conformty with the
practice of land surveying, the licensed |land surveyor or licensed civil engineer shall
file with the county surveyor in the county in which the field survey was nade a record of
the survey relating to | and boundaries or property lines, if the field survey discloses any
of the foll ow ng:

(1) Material evidence or physical change, which in whole or in part does not appear on
any subdivision map, official map, or record of survey previously recorded or properly
filed in the office of the county recorder or county surveying departnment, or nmap Or survey
record mai ntained by the Bureau of Land Managenent of the United States.

(2) A material discrepancy with the information contained in any subdivision map,
official map, or record of survey previously recorded or filed in the office of the county
recorder or the county surveying departnent, or any map or survey record maintained by the
Bureau of Land Managenent of the United States. For purposes of this subdivision, a
"material discrepancy” is limted to a material discrepancy in the position of points or
lines, or in dinensions.

(3) Evidence that, by reasonable analysis, mght result in materially alternate
positions of lines or points, shown on any subdivision map, official map, or record of
survey previously recorded or filed in the office of the county recorder or the county
surveying departnment, or any nmap or survey record nmmintained by the Bureau of Land
Managenment of the United States.

(4) The establishnment of one or nmore points or lines not shown on any subdivision nap
official map, or record of survey, the positions of which are not ascertainable from an
i nspection of the subdivision map, official map, or record of survey.

(5) The points or lines set during the performance of a field survey of any parcel
described in any deed or other instrument of title recorded in the county recorder's office
are not shown on any subdivision map, official map, or record of survey.

8765. A record of survey is not required of any survey:

(d) When the survey is a retracenment of lines shown on a subdivision map, official map,
or a record of survey, where no material discrepancies with those records are found and
sufficient nonunentation is found to establish the precise location of property corners
t hereon, provided that a corner record is filed for any property corners which are set or
reset or found to be of a different character than indicated by prior records. For
purposes of this subdivision, a "material discrepancy” is limted to a material discrepancy
in the position of points or lines, or in dinmensions.

8773. (a) Except as provided in subdivision (b) of Section 8773.4, a person authorized to
practice land surveying in this state shall conplete, sign, stanmp with his or her seal, and
file with the county surveyor or engineer of the county where the corners are situated, a
witten record of corner establishnent or restoration to be known as a "corner record" for
every corner established by the Survey of the Public Lands of the United States, except
"l ost corners," as defined by the Manual of Instructions for the Survey of the Public Lands
of the United States, and every accessory to such corner which is found, set, reset, or
used as control in any survey by such authorized person

(b) After the establishnent of a lost corner, as defined by the Manual of Instructions
for the Survey of the Public Lands of the United States, a record of survey shall be filed
as set forth in Section 8764.

(c) Any person authorized to practice land surveying in this state may file such corner
record for any property corners, property controlling corners, reference nonunents, or
accessories to a property corner

8773.1. The board shall by regulation provide and prescribe the information which shall be
necessary to be included in the corner record and the board shall prescribe the formin
whi ch the corner record shall be subnmitted and filed, and the tine limts within which the
form shall be filed. A corner record shall be a single 8.5 by 11 inch sheet which may
consist of a front and back page

8773. 2. (a) A "corner record" submtted to the county surveyor or engineer shall be
exanm ned by him or her for conpliance with subdivision (d) of Section 8765 and Sections
8773, 8773.1, and 8773.4, endorsed with a statenment of his or her exam nation, and filed
with the county surveyor or returned to the submitting party within 20 working days after
receipt.

(b) In the event the subnmitted "corner record" fails to conply with the exam nation
criteria of subdivision (a), the county surveyor or engineer shall return it to the person



who submitted it together with a witten statenment of the changes necessary to mmke it
conform to the requirenents of subdivision (a). The licensed |and surveyor or |icensed
civil engineer subnmitting the corner record may then make the agreed changes in conpliance
with subdivision (a) and note those matters that cannot be agreed upon in accordance wth
the provisions of subdivision (c), and shall resubmt the corner record within 60 days, or
within the time as may be mutually agreed upon by the licensed |and surveyor or I|icensed
civil engineer and the county surveyor, to the county surveyor for filing pursuant to
subdi vi sion (c). The county surveyor or engineer shall file the corner record within 10
wor ki ng days after receipt of the resubm ssion

(c) If the matters appearing on the corner record cannot be agreed upon by the |icensed
| and surveyor or the licensed civil engineer and the county surveyor within 10 worki ng days
after the licensed |land surveyor or licensed civil engineer resubnmts and requests the
corner record be filed wi thout further change, an explanation of the differences shall be
noted on the corner record and it shall be submtted to and filed by the county surveyor.

The licensed l|and surveyor or licensed civil engineer filing the corner record shal

attenpt to reach agreenent with the county surveyor regarding the |anguage for the
explanation of the differences. If they cannot agree on the |anguage explaining the
differences, then both shall add a notation on the corner record explaining the

di fferences. The explanation of the differences shall be sufficiently specific to identify
the factual basis for the differences.

(d) The corner record filed with the county surveyor of any county shall be securely
fastened by himor her into a suitable book provided for that purpose.

(e) A charge for exam ning, indexing, and filing the corner record may be collected by
the county surveyor, not to exceed the amount required for the recording of a deed

(f) If the preparer of the corner record provides a postage-paid, self-addressed
envel ope or postcard with the filing of the corner record, the county surveyor shall return
t he postage-paid, self-addressed envel ope or postcard to the preparer of the corner record
with the filing data within 20 days of final filing. For the purposes of this subdivision
"filing data" includes the date, book or volune, and the page at which the corner record is
filed by the county surveyor. This subdivision shall not apply to a county surveyor's
office that maintains an electronic database of filed corner records that is accessible to
the public by reference to the preparer's |license nunber.

8773. 3. In every case where a corner record is filed pursuant to Section 8773, the
licensed |and surveyor or registered civil engineer shall reconstruct or rehabilitate the
nonunent of such corner, and accessories to such corner, so that the sane shall be left by
him in such physical condition that it renains as pernmanent a nonument as is reasonably
possi bl e and so that the sane nay be reasonably expected to be located with facility at al
times in the future

8773.4. (a) A corner record shall be signed by a licensed |and surveyor or |icensed civi
engi neer and stanped with his or her seal, or in the case of an agency of the United States
governnent or the State of California, the certificate may be signed by the chief of the
survey party nmaking the survey, setting forth his or her official title, prior to filing.

(b) A corner record need not be filed when

(1) A corner record is on file and the corner is found as described in the existing
corner record

(2) Al conditions of Section 8773 are conplied with by proper notations on a record of
survey map filed in conpliance with the Professional Land Surveyors' Act or a parcel or
subdi vi sion map, in conpliance with the Subdivision Map Act.

(3) When the survey is a survey of a nobil ehome park interior lot as defined in Section
18210 of the Health and Safety Code, provided that no subdivision map, official nap, or
record of survey has been previously filed for the interior lot or no conversion to
residential ownership has occurred pursuant to Section 66428.1 of the Governnment Code.

(c) This section shall not apply to maps filed prior to January 1, 1974.



