

KIDS CLUB

-Learning by playing

PLAY GROUP CURRICULUM

(RECOMMENDED AGE GROUP 2 TO 3 YEARS) (KEY AREA'S OF HOLISTIC DEVELOPMENT)

- 1) LEARNING BY EXPLORING, INVESTIGATING & EXPERIMENTING [E.I.E]
 - 2) BUILDING COMMUNICATION SKILL.
 - 3) ENCOURAGING POSITIVE PEER INTERACTION.
 - 4) THEME BASED CONCEPT TIME.
 - 5) MATH READINESS.
 - 6) LANGUAGE READINESS.
- 7) OPPORTUNITIES FOR FINE & GROSS MOTOR SKILL DEVELOPMENT.
 - 8) PROMOTING COGNITIVE DEVELOPMENT SYLLABUS OF PLAY GROUP
 - **READING**: A TO Z. (UPPER CASE)
 A TO Z (LOWER CASE) WITH PHONICS SOUND

• PRE- WRITING:

A) DOT − (●)

B) STANDING LINE – (|)

C) SLEEPING LINE - (----)

D) SLANTING LINE LEFT AND RIGHT (/\)

(E) CURVE (UPPER, LOWER, LEFT& RIGHT)

F) CIRCLE (O)

G) ZIG ZAG

• WRITING:

ALPHABETS – L,T,H,I,E,F (FROM A TO Z)
• NUMBERS: A) ORAL COUNTING -1 TO 50.
B) WRITING 0,1,4,10.(1 TO 10)

• COVERED TOPICS:

A) COMMON FRUITS

B) VEGETABLES

C) BIRDS

D) COLOURS

E) PARTS OF BODY

F) FLOWERS

G) ANIMALS

H) VEHICLES (MEANS OF TRANSPORT)

- I) OPPOSITES
- J) TRAFFIC LIGHTS
 - K) EMOTIONS
- L) ACTION WORDS
 - M) SEASON
- N) HEALTHY FOOD JUNK FOODS
 - O) SAFETY RULES
 - P) DAYS OF THE WEEK
 - Q) MONTHS OF THE YEAR
 - R) FAMILY CONCEPT
 - S) BASIC SHAPES
 - T) MYSELF

• PRE-MATHS CONCEPTS:

- 1. MORE AND LESS
- 2. BIG AND SMALL
 - 3. IN AND OUT
- 4. LONG AND SHORT
 - 5. ON AND UNDER
 - 6. FAT AND THIN
- 7. FULL AND EMPTY
- 8. HEAVY AND LIGHT

·RHYMES

·STORY

·ROLE PLAY:

(SHAPES, FRUITS, TRAFFIC LIGHT, VEGETABLE)

·WORK SHOPS

·PUPPET SHOW

DRAWING, COLOURING:

BLOW PAINTING VEGETABLE PAINTING

DABBING

STAMP PAINTING

SPRAY PAINTING

PALM PAINTING

FINGER PAINTING

THUMB PAINTING

FIST PAINTING

• CRAFT:

PAPER PLATE CRAFT
SPOON CRAFT
ORIGAMI CRAFT
PAPER TEARING
PASTING

·FESTIVAL CELEBRATIONS

· BIRTHDAY CELEBRATIONS

TIME TABLEMonday to Friday 11.00 am to 13.00 hrs

11.00 am to 11.10 am	10 minutes	Prayer
11.10 am to 11.15 am	5 minutes	Warm -up
11.15 am to 11.45 am	30 minutes	coloring
11.45 am to 11.55 am	10 minutes	break
11.55 am to 12.15 pm	20 minutes	English
12.15 pm to 12.35 pm	20 minutes	maths
12.35 pm to 12.45 pm	10 minutes	coloring
12.45 pm to 12.55 pm	10 minutes	Rhymes
12.55 pm to 1.00 pm	5 minutes	Pick up and send off