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        ne of the most frequent questions I’m asked to answer  
                 is whether a client who inherits a decedent’s residence 
may deduct a loss on its subsequent sale.

Introduction
Suppose that a decedent held his or her principal resi-

dence in a revocable trust or as community property, and that 
upon death, ownership of the residence passes to a spouse 
or some other relative.  Since the basis of the residence is 
its fair market value on date of death,1 if it is sold soon after 
the decedent’s death, the sale will usually result in a loss 
due to the fact that the sales price, minus selling expenses 
(e.g., real estate commissions, title insurance, transfer taxes) 
is less than the basis.

The issue discussed in this article is whether the loss is 
deductible, and if so, is it deductible as a capital loss or an 
ordinary loss?  The answers to these questions largely depend 
upon the use of the residence after the decedent’s death.

Case Law and IRS’s Position
For over 60 years, the IRS’s position on this issue was that 

since the residence was used by the decedent before death 
as a personal residence, any loss on its sale after death must 
therefore be a personal and nondeductible loss.  According 
to the IRS, a loss would only be allowable if the residence 
was converted to some sort of income-producing activity 
after the decedent’s death.

There have been several court cases that have demon-
strated that the decedent’s use of the residence is irrelevant, 
and that what is important is the intended and actual use of the 
residence after the decedent’s death.  The cases uniformly hold 
that the sale of a decedent’s residence after his or her death 
results in a capital loss.  The only exceptions to this rule are: 

If the residence is devoted to personal use after the 1.	
decedent’s death, then its subsequent sale results in a 
nondeductible personal loss; and 
If the residence is offered for rent after the decedent’s 2.	
death, then its subsequent sale results in an ordinary 
loss under IRC §1231(a).2 
Apparently, the first case to address this issue was Marx v. 

Commissioner, 5 T.C. 173 (1945).  In this case, the decedent’s 
surviving spouse inherited a yacht, which she put in storage 
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for nearly a year until it was sold.  The sale resulted in a loss.  
She had no intended or actual personal use of the yacht 
after her husband’s death.  The Tax Court ruled that she was 
entitled to deduct the loss because her intent was to sell the 
property for a profit.  The court said:

The fact that property is acquired by inheritance is, by itself, 
neutral.  It shows nothing constructive to aid in disposing of 
the issue.  It is not like cases where property has been used for 
residential or other personal purposes * * * where a change of 
intention must hence affirmatively appear. * * * But neither 
does it in and of itself demonstrate a motive connected with 
gain or profit, as might, for example, the purchase of invest-
ment property. * * * The record contains nothing to counteract 
or negative the uniform, continuous, and apparently bona 
fide efforts of petitioner to turn the property to a profit which 
would justify any conclusion but that this was at all times her 
exclusive purpose.

In the same year, in Campbell v. Commissioner, 5 T.C. 272 
(1945), the Tax Court ruled that a taxpayer who had inherited 
a one-half interest in his father’s principal residence (his 
sister inherited the other half ) could deduct the loss on its 
sale because neither he nor his sister had any personal use 
of the residence after their father’s death.  The residence was 
listed with a real estate agent for either sale or rent, but it 
was never rented, and it proved impossible to sell until seven 
years after the father’s death.  Since the property was offered 
for rent by a realtor, the court allowed the loss allocable to 
the building as an ordinary loss (property used in a business) 
and the loss allocable to the land as a capital loss (this was 
the law at the time).3 

Two years later, in Carnrick v. Commissioner, 7 T.C. 756 
(1947), the Tax Court considered a similar situation.  In this 
case, the taxpayer’s mother died in 1933, whereupon her 
residence was transferred to a trust.  The taxpayer and his 
sister lived in the residence until 1937 when his sister died, 
at which time he moved out.  In 1939, he reached age 21 and 
received the residence from the trust.  He tried to rent or sell 
the residence, listing it with several real estate brokers.  He 
sold the residence in 1941 at a loss.  The Tax Court allowed 
the loss allocable to the building as an ordinary loss (property 
used in a business) and the loss allocable to the land as a 
capital loss (again, this was the law at the time).
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In Estate of Assmann v. Commissioner, 16 T.C. 632 (1951), 
the Tax Court again considered a similar situation.  In this 
case, the taxpayer’s husband died in 1936, whereupon she 
moved out and began living with her daughter.  The residence 
was listed with a realtor, but never rented or offered for rent.  
Instead, the building was demolished seven months later, and 
the vacant land was subsequently sold at a loss in 1948.  The 
IRS argued that the loss was allowable as a capital loss, while 
the taxpayer argued for an ordinary loss.  The court agreed 
with the IRS since the property had never been offered for 
rent or used in a business.

Later that same year, the Tax Court issued its opinion in 
Crawford v. Commissioner, 16 T.C. 678 (1951).  In this case, upon 
the death of her husband in 1936, the taxpayer inherited a 
5/7 interest in their residence, a large estate that included a 
three-story house, two-story garage and club house, a tool 
house and two servants’ houses.  The other 2/7 interest was 
held by her husband’s brother, which she purchased after 
he died in 1941.  She moved out of the residence in 1937, 
and after purchasing the remaining 2/7 interest, she tried to 
rent or sell the property with the assistance of her attorney 
and real estate brokers.  The property proved to be too large 
to either rent or sell.  In 1944, some of the buildings were 
demolished or given away, and in 1947, the property was sold 
at a loss.  Since she had attempted to rent the property, the 
court allowed her to deduct the loss as an ordinary loss.

In Estate of Miller v. Commissioner, T.C. Memo. 1967-44, 
the taxpayer inherited a vacation home in Florida upon the 
death of her husband in 1959.  She immediately listed the 
property for sale.  Neither she nor any member of her family 
used the vacation home personally after her husband’s 
death.  After changing real estate brokers three times, the 
property was sold in 1963 at a loss.  The IRS denied the loss 
on the grounds that it was a personal loss, but the court 
allowed the loss as a capital loss, saying, “the tax status of the 
property became neutral at the moment of death and the 
use the devisee thereafter made of the property determined 
its future tax status.”

Similarly, in Watkins v. Commissioner, T.C. Memo. 1973-167, 
upon the death of his wife in 1965 the taxpayer inherited 
their residence.  He continued to live there for four months 
after her death, whereupon he remarried and moved out.  
The taxpayer’s children temporarily moved into the residence 
upon their mother’s death, but moved out five months later.  
The taxpayer never offered the residence for rent, and sold 
it (at a loss) 12 months after his wife’s death.  The taxpayer 
testified that he never intended to make the residence his 
personal residence after his wife’s death and his lawyer, who 
administered his wife’s estate, corroborated his intent.  Based 
on his testimony, the court ruled that the loss was deductible 
as a capital loss.

Without citing any of the foregoing cases, in Significant 
Service Center Advice 1998-012, the IRS ruled that an estate 
may deduct the loss on the sale of the decedent’s personal 

residence only if it can prove that the property was converted 
to income-producing property.

This continued to be the IRS’s position on this issue until 
it issued Publication 559, Survivors, Executors, and Administra-
tors, for preparing 2005 returns.  That version of the publica-
tion (and every year’s version since) states:

Sale of decedent’s residence.  If the estate is the legal 
owner of a decedent’s residence and the personal representa-
tive sells it in the course of administration, the tax treatment of 
gain or loss depends on how the estate holds or uses the former 
residence.  For example, if, as the personal representative, you 
intend to realize the value of the house through sale, the resi-
dence is a capital asset held for investment and gain or loss is 
capital gain or loss (which may be deductible).  This is the case 
even though it was the decedent’s personal residence and even 
if you did not rent it out.  If, however, the house is not held for 
business or investment use (for example, if you intend to permit 
a beneficiary to live in the residence rent-free and then distribute 
it to the beneficiary to live in), and you later decide to sell the 
residence without first converting it to business or investment 
use, any gain is capital gain, but a loss is not deductible.

Summary and Conclusions
There are three possible uses of a decedent’s principal 

residence between the time that he or she dies and the time 
that the residence is sold, and these uses generally deter-
mine the treatment of a subsequent sale of the residence 
at a loss:

The residence is vacant, not offered for rent – the loss is 1.	
deductible as a capital loss;
The residence is used by the surviving spouse or family 2.	
members as a personal residence – the loss is a nonde-
ductible, personal loss; and
The residence is offered for rent or converted to some other 3.	
business use – the loss is deductible as an ordinary loss.
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1	 IRC §1014(a).
2	 IRC §1231(a) allows an ordinary loss for property used in the taxpayer’s business.
3	 For years before 1942, a loss on property used in a business was split.  The loss on the 

depreciable property was deductible as an ordinary loss, and the loss on the nondepre-
ciable property was deductible as a capital loss.  This split was eliminated by section 
151(a) of the Revenue Act of 1942, which amended IRC §117(a)(1). See Senate Finance 
Committee Report No. 1631 (77th Cong. 2d Sess.), p. 119.
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