
Greater Austin Area Handicap Singles Tournament Rules 2024 

1. Tournament will consist of a 4-game handicap singles event. Lanes will be re-oiled between 
squads. You may enter multiple squads and cash with multiple entries. On-site entry and re-entry 
will be based on lane availability. Each squad is limited to 120 bowlers. 
 

2. Check-in starts 1 hour prior to squad time.  
 

3. All participants must be a member of the GAAUSBCA at the time of competition. Participants 
without proof of USBC membership will be subject to purchasing a GAAUSBCA membership 
on site. 
 

4. Entry is limited to members of the GAAUSBCA who have a qualifying average for participation, as 
follows: 
 

AVERAGE RULING A – Highest GAAUSBCA certified 2023-2024 Winter average of 21 games or more 
 
AVERAGE RULING B – If Ruling A does not apply, highest GAAUSBCA certified 2024 Summer average of 21 games or more. 
 
AVERAGE RULING C – If Rulings A & B do not apply, the bowler will use their highest GAAUSBCA 21 game or more average as 
of December 1st, 2024. BOWLERS USING A CURRENT AVERAGE MUST BRING PRINTED PROOF OF CURRENT AVERAGE, 
SIGNED BY LEAGUE SECRETARY TO TOURNAMENT CHECK-IN. 
 
AVERAGE RULING D – If none of the above apply, bowler will bowl with a scratch average of 220. 
 

5. USBC Rule 319a (2), 319c and 319e will be waived. 
 

6. There will be two average based divisions. Each division will have its own payout based on entries. 

Division 1 (200 and above) 

Division 2 (199 and below) 

7. Entry fees must be included with entry forms. Spots will NOT be held until entry fees are paid. 
Please indicate which squad you would like to bowl.  
  

8. 100% of the prize fund will be returned to participants. Award ratio will be at least one prize for 
each 6 (six) entries.  
 

9. All prize money will be distributed within 30 days of the tournament. 
 

10. Optional brackets and cross-over doubles will be available through on-site entry. 
 

11. 50/50 raffles and bowling ball giveaway raffles benefiting BVL will be held each squad. 
 

12. The tournament manager and director will have the authority to decide any matters pertaining to 
the operation of the tournament not covered by the above playing rules or directly covered by the 
most current USBC Playing Rules. 

 


