PRONOUNCING DEATH OF A PATIENT

The Medicare *Coverage Issues Manual* addresses the issue of pronouncing a patient dead. (The *Coverage Issues Manual* is Medicare's official listing which clarifies what medical services and supplies are covered by Medicare and which are not.) Section 50-19 ("Pronouncement of Death") discusses the issue. Here is that section:

"50-19 PRONOUNCEMENT OF DEATH

"According to established legal principles, an individual is not considered deceased until there has been official pronouncement of death. An individual is therefore considered to have expired as of the time he/she is pronounced dead by a person who is legally authorized to make such a pronouncement, usually a physician. Reasonable and necessary medical services rendered up to *and including* pronouncement of death by a
physician are covered diagnostic or therapeutic services [emphasis mine]."

The Medicare *Coverage Issues Manual* can be found at the following web address:

<http://www.hcfa.gov/pubforms/06_cim/ci00.htm>

So, Medicare indicates in the *Coverage Issues Manual* that Pronouncement of Death is indeed a covered diagnostic and/or therapeutic service (presumably more "diagnostic" than "therapeutic"). Additionally, the local Medicare Carriers should not be putting in place any kind of policies which would contradict this overriding national policy. And, of course, the AMA has already indicated how to report such "Pronouncement of Death" services from a CPT coding standpoint.

Here is the comment from the AMA regarding this issue (from the March 1998 issue of the *CPT Assistant*):

"Question: If a patient dies in the hospital, what is the appropriate E/M service to report when the attending physician pronounces the patient's death, completes the death summary, and talks with the deceased patient's family?"

"AMA Comment: The appropriate hospital discharge code, 9923-99239, can be reported
in the case of a patient death when the physician performs any of the criteria indicated in the guidelines... under Hospital Discharge Services (eg, counseling, preparation of
discharge records, etc.)"

So, it seems clear that if the physician did *any* of the things listed under Hospital Discharge Services as part of his pronouncing death for the patient, it looks like you should use the discharge codes. Those things listed in the Hospital Discharge Services section (from Page 14 of the *CPT 2002 Professional Edition*) are

* Final examination of the patient [this would seem to apply--you can't get much more "final" than this!]

* Discussion of the hospital stay

* Instructions for continuing care to all relevant caregivers

* Preparation of discharge records, prescriptions and referral forms [this might apply, too]

It's not hard to imagine how one or more of these services could be rendered by the physician as part of the medical task of pronouncing a patient dead.  And, as the AMA indicates, the Hospital Discharge Services can be billed if *any* of the tasks are performed.  It doesn't need to be *all* of the tasks.

Nevertheless, some payers have implemented policies in contradiction to the AMA's official coding instructions.  For example, CIGNA, the Medicare Part B Carrier for Tennessee, North Carolina, and Idaho, has the following policy:    

"All States, GR 99-3, May/June, Inside This Issue 

"Hospital Discharge With Expired Patient 

"When a provider is rendering care to a patient who dies in the hospital, hospital discharge codes (99238, 99239) would not be appropriate. These services should be billed as subsequent hospital visits or critical care codes (99291, 99292).

"According to the CPT 1999 instructions, codes 99238 (hospital discharge day management; 30 minutes or less) and 99239 (hospital discharge day management; more than 30 minutes) represents final hospital care for discharge of a patient. It includes final examination of the patient, discussion of the hospital stay, even if the time spent by the physician on that date is not continuous, instructions for continuing care to all relevant caregivers, and preparation of the discharge records, prescriptions and referral forms. Services for a deceased patient would not meet this definition. Whether the physician should bill a critical care code as opposed to a subsequent hospital visit code would depend upon the services required prior to the patient's death. Critical care codes may be used only when the constant attention of the physician is needed, such as during cardiac arrest, shock, bleeding, respiratory failure, or postoperative complications." 

The problem appears to be that many payers (and CIGNA in particular) seem to be unaware of the AMA's official instructions that *all* of the tasks associated with hospital discharge management needn't be performed in order to report 99238 and 99239.  Rather, the hospital discharge management codes can be reported if *any* of the associated tasks are performed.

