













July: 20th - 26th July, 2024

August: 15th - 21st August, 2024

September: 21st - 27th September, 2024

October:

2nd Oct - 8th Oct, 2024 & 26th Oct - 1st Nov, 2024

November: 23rd -29th November, 2024

January: 18th - 24th January, 2025

March: 1st -7th March, 2025



















Wildlife Masterclass Highlights

- Basics of Photography & Mobile Photography.
- Advanced Wildlife Photography.
- Conservation-based Wildlife Photography.
- Basic editing tuned to Wildlife Photography.
- Understanding & Practical Learning of Trail Cameras and DSLR Trap Camera Photography.
- Storytelling and publishing your story on "Exploring Nature YouTube".
- Creating Photostories & Writing Articles
- Publication of Photostories & Articles in "Whispering Wilds" Magazine.
- Nature Trails & Photowalks in the Vibrant Wet Jungle.
- Learn about Evolution of Life On Earth.
- Introduction to Ecosystem, Biodiversity & Conservation.
- Introduction to Floral Diversity.
- Introduction to Insect Diversity & about Spiders.
- Introduction to Amphibians & Reptiles.
- Introduction to Bird's Diversity and About Mammalogy.













Day 1

10 AM - 12 AM - Reporting & Registration.

12 PM - 1 PM - Orientation and Project Work to be given.

1 PM to 2 PM - Lunch Break

2 PM to 4 PM - Basics of Photography - Understanding Framing and Compositions, ISO, Aperture and Shutter Speed.

Understanding DSLRs, Mirroless and Mobile Photography. Understanding Landscape Photography

15 mins tea break

4:15 PM to 6 PM - Outdoor Photography and Understanding and setting up of DSLR Trap Cameras and Trail cameras.

1 hour break

7 PM to 8 Pm - Learn about Evolution of Life On Earth.

9 PM - Dinner















Day 2

6:30 AM - 9 AM - Nature Trails and Photowalks

Breakfast & Break

10 AM - 11 PM - Introduction to Ecosystem, Biodiversity & Conservation.

15 mins tea break

11:15 to 1 PM - Understanding Macro Photography.

1 PM - Lunch Break

1:30 PM to 4 PM - Take Rest

4 PM to 6 PM - Monitoring DSLR Trap Camera and Trail Cameras and learning Signs & Signals of the Jungle.

15 mins tea break

6:15 PM to 9PM - Introduction to Floral Diversity.

9 PM - Dinner













Day 3

6:30 AM - 9 AM - Nature Trails and Macro Photowalks

Breakfast & Break

10 AM - 11:30 PM - Introduction to Insect Diversity.

15 mins tea break

11:45 to 1 PM - About Spiders.

1 PM - Lunch Break.

1:30 PM to 4 PM - Take Rest.

4PM to 5 Pm - Discussions about project work.

5 PM to 6 Pm - Monitoring DSLR Trap Camera and Trail Cameras.

15 mins tea break

6:15 PM to 9 PM - Outdoor Macro Photography and discussions on wildlife & photography.

Dinner











Day 4

6:30 AM - 9 AM - Nature Trails and Photowalks.

Breakfast & Break

10 AM - 1 PM - Introduction to Amphibians & Reptiles.

1 PM - Lunch Break.

1:30 PM to 4 PM - Take Rest.

4 PM to 6 PM - Outdoor Bird Photography and Monitoring DSLR Trap Camera and Trail Cameras.

1 hour break

7 PM to 9 Pm - In depth knowledge about Bird Photography.

Dinner











Day 5

6:30 AM - 9 AM - Nature Trails and Photowalks.

Breakfast & Break

10 AM - 1 PM - Introduction to Bird Diversity.

1 PM - Lunch Break.

1:30 PM to 4 PM - Take Rest.

4 PM to 6 PM - Outdoor Bird Photography and Monitoring DSLR Trap Camera and Trail Cameras.

1 hour break

7 PM to 9 Pm - Project report writing and Photography Discussions.

Dinner















Day 6

6:30 AM - 9 AM - Nature Trails and Photowalks.

Breakfast & Break

10 AM - 1 PM - Introduction to Mammalogy.

1 PM - Lunch Break.

1:30 PM to 4 PM - Take Rest.

4 PM to 6 PM - Outdoor Photography and Monitoring DSLR Trap Camera and Trail Cameras.

1 hour break

7 PM to 9 Pm - Outdoor wildlife photography discussions over self made Wildlife Feast.

Dinner to be cooked by all participants.











Day 7

6 AM - 9 AM - Dismantling of DSLR Trap Cameras and Trail Cameras.

7 AM - 9 AM - Transfering and Checking of Data.

Breakfast

Get Fresh and Bid Bye

Check Out from Vanghat by 10 AM







