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SUBJECT: Blue Signal Protection

The following answers to your questions concerning whether blue
signal protection is required are as follows:

1) At locations other than crew change points: Crew member(s)
of train A instructed to assist crew member(s) of train B for
any purpose which would require crew member(s) of train A
to go on, under, or between the rolling equipment of train B.
Note: Including working on ETD -- replacing, arming, and/or
battery change.

Answer: At any location, a crew member from train A
may attach him/herself to assist the crew of train B as a
utility employee provided his/her work with train A is
completed. The scope of the utility employee’s work is
limited to the following “six holy things”: setting or
releasing hand brakes; coupling or uncoupling air hoses
and other electrical or mechanical connections; preparing
rail cars for coupling; setting wheel blocks or wheel



chains; conducting air brake tests to include cutting air
brake components in or out and positioning retaining
valves; and inspecting, testing, installing, removing or
replacing a rear end marking device or end of train
device. (See 49 CFR Part 218.22 for additional utility
employee conditions regarding communication, position of
engineer, etc.)

Concerning ETD battery changeouts, regularly assigned
crewmembers may replace the ETD battery but only on
equipment they are called to operate. A utility employee,
however, may not replace a battery, since this is not one
of the “six holy things” permitted under Part 218.22.
Exception: BNSF, CP, and UP have a waiver to permit
properly attached utility employees to replace a battery
on an ETD, but only if these employees are from the T&E
ranks.

2) At crew change points: After a crew change, inbound crew
member(s) instructed to assist outbound crew member(s) for
any purpose, which would require inbound crew member(s)
to go on, under, or between the rolling equipment that is
controlled by the outbound crew. Note: Including working on
ETD - replacing, arming, and/or battery change.

Answer: See Answer 1.

3) At any location: Crew members of train A instructed to assist
crew members of train B by shoving train B up a hill that of
which would require crew members of train A to go on,
under, or between the rolling equipment of train B.

Answer: this is a simple matter of one entire crew,
including the locomotive, assisting another entire crew,
which has always been FRA’s traditional position on



situations of this type. In essence, the train to be shoved
becomes equipment that both crews are called to operate.
Equipment that a crew is “called to operate” means
rolling equipment, as defined in Part 218.5 (i.e.,
locomotives and railroad cars), that they are handling, or
will handle, as in couple to and/or move, as an operating
crew. The two crews must be in communication with
each other and both crews must understand the moves to
be made. Itis therefore a non-blue signal and non-utility
employee issue.

4) At any location: Crew members of train A instructed to assist
crew members of train B by pulling train B up a hill that of
which would require members of train A or train B to go on,
under, or between the rolling equipment of the other
respective train.

Answer: See Answer 3.

5) At a yard location: Members of yard crew A instructed to
place a fill on or remove cut outs from train B (crewed)
which would require member(s) of yard crew A to go on,
under, or between the rolling equipment of train B.

Answer: See Answer 3.

6) At a yard location: Members of yard crew A are instructed to
place a fill on or remove cut outs from train B (non crewed)
which would require member(s) of yard crew A to go on,
under, or between the rolling equipment of train B.

Answer: similar to Answer 3, except that arrangements
must be made by the person giving the instructions to
ensure either that the equipment will not move, or that if
another crew will handle the same equipment, that each



crew is notified of the other and that they will be handling
the same equipment.

7) At any location: Member(s) of yard crew A or road crew B
instructed to cross through standing train C (crewed) for any
purpose which would require the member(s) of yard crew A
or road crew B to go on, under, or between the rolling
equipment of train C.

Answer: Blue signal protection is not required, whether
crewed or non-crewed. Railroad operating and safety
rules address this issue.

8) At any location: Member(s) of yard crew A or road crew B
instructed to cross through standing train C (non crewed) for
any purpose which would require the member(s) to yard crew
A or road crew B to go on, under, or between the rolling
equipment of train C.

Answer: See Answer 7.

9) And on an ending note, when this issue was initially brought
to the attention of FRA back in August of this year, it was
the opinion of the BNSF rules department, as relayed to me,
that certain train events could be classified as emergency
events and therefore would not require Blue signal protection
for crew assisting another crew.

This therefore begs the question, how exactly does FRA
define “emergency” and what examples of events might FRA
describe that would preclude the requirement of Blue signal
protection?

The only situation I can imagine in the instant that would
warrant a classification of an emergency situation, would be



when a train was left standing, fouling a public road crossing
and emergency vehicles were attempting to cross the track.
Would this not be correct?

Answer: out on the line of road, FRA considers a
bonafide emergency to be a situation whereby a train has
become disabled, such as a break-in-two (caused by a
broken knuckle or drawbar), or dragging brake rigging,
and requires the assistance of others (either mechanical
department employees or other T&E crews) without the
capability of displaying blue signals. The assisting
employees would be required to follow the provisions of
Part 218.25(c) while engaged in the repairs, such as
replacing a knuckle, chaining up a drawbar, or securing
brake rigging, etc. Another example would be a shifted
load, where the car had to be set out. FRA would likely
not take exception to a crewmember from another train
asisting in this regard. FRA would view each of these
situations on a case-by-case basis.

Concerning blocked crossings, the mere fact that a train
is stopped by an emergency application of the air brakes,
or for other reasons, such as a stop signal, and a crossing
is blocked, does not, in and of itself, constitute an
emergency. However, once again, these situations must
always necessarily be viewed on a case-by-case basis. For
example, in the event an emergency vehicle was
attempting to cross, FRA, under these circumstances,
likely would not take exception if a crewmember from
another train assisted the standing train in cutting the
crossing. The emergency procedures in Part 218.25(c¢)
would, of course, still need to be followed.
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