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After a 6-week feedback period, the USGA has issued an “interpretation” regarding the 
limitations on the green-reading materials that players will be permitted to use as of January 
1, 2019.  The following “Interpretation on Putting Green Information” is a clarification of 
forthcoming Rule 4.3a (Allowed and Prohibited Uses of Equipment) which reads as follows: 
“A player may use equipment to help his or her play during a round, except that a player 
must not create a potential advantage by … Using equipment (other than a club or a ball) 
that artificially eliminates or reduces the need for a skill or judgement that is essential to the 
challenge of the game….” 
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Purpose of Interpretation:  
Rule 4.3 limits the use of equipment and devices that might help a player in his or her play, based on the 
principle that golf is a challenging game in which success should depend on the judgment, skills and 
abilities of the player. This interpretation of Rule 4.3 limits the size and scale of detailed putting green 
maps and any similar electronic or digital materials that a player may use during a round to help with 
reading his or her line of play on the putting green so that a player’s ability to read a green remains an 
essential part of the skill of putting.  
 
Putting Green Maps  
The player is allowed to use a putting green map or other putting green information, except that:  

- Any image of a putting green must be limited to a scale of 3/8 inch to 5 yards (1:480) or smaller 
(the “scale limit”);  

-  Any book or other paper containing a map or image of a putting green must not be larger than 4 
¼ inches x 7 inches (the “size limit”), although a “hole location sheet” that displays 9 or more 
holes on a single sheet of paper may be larger, provided that any image of a single putting green 
meets the scale limit;  

-  No magnification of putting green information is allowed other than a player’s normal wearing of 
prescription glasses or lenses;  

-  Hand drawn or written information about a putting green is only allowed if contained in a book or 
paper meeting the size limit and written by the player and/or his or her caddie.  

 
Electronic or Digital Putting Green Maps  
In electronic or digital form, any image of a putting green must meet the above scale and size limits. Even 
when an electronic or digital putting green map meets the above limits, the player is still in breach of Rule 
4.3 if the player uses any device in a manner not consistent with the purpose of these limits, such as by:  

-  Increasing the size of the green’s representation beyond the scale or size limits;  
-  Producing a recommended line of play based on the location (or estimated location) of the 

player’s ball (see Rule 4.3a(1)). 
 
In commenting on this interpretation, Thomas Pagel, the USGA’s Senior Managing 
Director of Governance noted, “These latest modifications provide very practical 
changes that make the interpretation easier to understand and apply in the field.  
We’re thankful for everyone’s willingness to provide feedback as we worked through 
the process of identifying a clear interpretation that protects the essential skill of 
reading a green, while still allowing for information that helps golfers enjoy the game.” 
 
David Rickman, Pagel’s counterpart at The R&A, pointed out, “It is important that we 
take steps to ensure that skill and judgment are the main determinants of success in 
reading the greens. The new interpretation is a first step in the process and we will 
keep green-reading materials under review in 2019 to assess whether any further 
action is required.” 


