
 
 
 
 
 
 
 
 

One of the interesting improvements to the Rules of Golf for 2019 is the reformulation and elevation 
of player misconduct from a “serious breach of etiquette” in old Rule 33-7 [Disqualification Penalty; 
Committee Discretion] to a more well-defined “serious misconduct” in Rule 1.2a [Conduct Expected 
of All Players] which reads as follows: 

 
All players are expected to play in the spirit of the game by: 
 

• Acting with integrity – for example, by following the Rules, applying all penalties, and being 
honest in all aspects of play. 

 

• Showing consideration for others – for example, by playing at a prompt pace, looking out for the safety of others, and 
not distracting the play of another player. 

 

• Taking good care of the course – for example, by replacing divots, smoothing bunkers, repairing ball-marks, and not 
causing unnecessary damage to the course. 

 

There is no penalty under the Rules for failing to act in this way, except that the Committee may disqualify a player for 
acting contrary to the spirit of the game if it finds that the player has committed serious misconduct.  [Emphasis added] 
 

Penalties other than disqualification may be imposed for player misconduct only if those penalties are adopted as part of a 
Code of Conduct under Rule 1.2b. 

 
According to Interpretation 1.2a/1 [Meaning of Serious Misconduct], “The phrase “serious misconduct” is intended to cover player 
misconduct that is so far removed from the expected norm in golf that the most severe sanction of removing a player from the 
competition is justified.  This includes dishonesty, deliberately interfering with another player’s rights, or endangering the safety of 
others.”  Interpretation 1.2a/1 sets forth the following examples of actions that are likely to be considered serious misconduct: 
 
•   Deliberately causing serious damage to a putting green. 
 

•   Disagreeing with the course setup and taking it on himself or herself to move tee-markers or boundary stakes. 
 

• Throwing a club towards another player or spectator. 
 

• Deliberately distracting other players while they are making strokes. 
 

• Removing loose impediments or movable obstructions to disadvantage another player after that other player has asked him or her 
to leave them in place. 

 

•  Repeatedly refusing to lift a ball at rest when it interferes with another player in stroke play. 
 

• Deliberately playing away from the hole and then towards the hole to assist the player’s partner (such as helping the player’s 
partner learn the break on the putting green). 

 

• Deliberately not playing in accordance with the Rules and potentially gaining a significant advantage by doing so, despite incurring 
a penalty for a breach of the relevant Rule. 

 

• Repeatedly using vulgar or offensive language. 
 

• Using a handicap that has been established for the purpose of providing an unfair advantage or using the round being played to 
establish such a handicap. 

 
In addition to Interpretation 1.2a/1, several other Interpretations offer examples of serious misconduct: 
 
•   Interpretation 3.2d(3)/1 [Deliberately Giving Incorrect Match Score or Failing to Correct Opponent’s Misunderstanding of Match 

Score May Result in Disqualification] 
 

• Interpretation 3.3b(1)/1 [Marker Should Be Disqualified if He or She Knowingly Certifies a Wrong Score for Another Player] 
 

• Interpretation 6.2b(4)/1 [Tee-Marker Moved by Player Should Be Replaced] indicates that hitting a tee-marker in anger, moving a 
tee-marker because the player thinks it should be in a different position, or deliberately destroying a tee-marker can all be 
considered serious misconduct contrary to the spirit of the game. 

 

• Interpretation 14.4/2 [Test Drops Are Not Allowed]. 
 

• Interpretation 18.3c(2)/2 [Player May Ask Others Not to Search for His or Her Original Ball] points out that refusal to make a 
reasonable effort to identify a found ball may be considered serious misconduct contrary to the spirit of the game. 

 
Finally, Rule 20.1c(2) [Players Should Protect Other Players in the Competition] advises that, in stroke play, a player may be 
disqualified for serious misconduct if the player fails to promptly inform another player if he or she knows or believes that the other 
player has breached a Rule. 


