
BOREN & MIMS, PLLC 
Attorneys at Law 

216 W. Erwin Street, Suite 300A 
Tyler, Texas 75702 

903.595.2169 - 903.596.0719 fax 
bobbymims@gmail.com 

 

 

 

February 22, 2022 
 

______________________ 
BOBBY D. MIMS 

Attorney at Law 

Dr. Dennis Golden 

105 Cottage Road 

Carthage, Texas 75633 

 

ISSUE:   WHETHER A SITTING JUDGE WOULD BE DISQUALIFIED OR RECUSED IF THE 

JUDGE’S SPOUSE WAS THE COUNTY’S SHERIFF. 

 

Dear Sir: 

 

 I have been asked to comment on this issue and am not involved in the local politics of 

Panola County.  I have great regard for the people and leaders of Panola County and trust them to 

make wise decisions on those whom they elect to serve. 

 

 I am a criminal defense attorney who defends cases all over the state.  I appear in both State 

and Federal Courts and am licensed to practice law in all courts of Texas.  I hold degrees from the 

University of Texas at Austin and South Texas College of Law Houston.  Additionally, for 

information only, I am a Past President of the Texas Criminal Defense Lawyers Association, a 

member of the National Association of Criminal Defense Attorneys, on the faculty of the Texas 

Criminal Trial College, the faculty of the Capital Trial Advocacy Program at the Center for 

American and International Law.  I am a Super Fellow of the Texas Lawyers Education Institute.  

I have lectured on criminal defense issues and professional ethics at numerous professional 

seminars. 

 

  I have represented thousands of individuals charged with crimes.  I have tried to verdicts 

over 250 jury trials.  I recently finished defending my 62nd capital murder case last Thursday 

evening in the 369th District Court of Cherokee County.  During my 40-years of criminal defense, 

I do not recall ever having a case where the elected sheriff has testified. 

 

 However, as it appears that the issue presented is novel, it should be contemplated in light 

of existing law, prevailing rules of procedure, and professional ethics. 

 

 In evaluating a recusal, several factors must be weighed.  If a Judge is disqualified, then 

recusal is automatic.  However, if they are otherwise qualified, then recusal is discretionary.  If 

recusal is discretionary instead of automatic, three legal directives or guidelines govern the recusal 

decision. 

 

 1.  Article 5, Section 1 of the Texas Constitution provides that a judge shall not sit in a 

case in which the judge may be interested or where either party may be connected with the judge, 

either by blood or marriage, within the 3rd degree or when the judge has been a lawyer. 
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 A keyword in this analysis is “party” or “parties.” A party in a civil lawsuit is who filed 

the suit or the one charged with a crime in a criminal case.  Criminal cases are brought in the name 

of the State of Texas.  The state is the party, and the one charged with a crime is the party. 

Neither individual law enforcement officers nor any officer of the law is a “party” in cases they 

have investigated or filed.  While they may be called to testify, they do not, in so doing, become 

parties. 

 

 In my opinion, the fact that a judge and a county sheriff are married to each other does not 

disqualify the judge, under the Constitution, from sitting on a case in which the investigation was 

conducted by, or the witnesses are employed by, the Sheriff’s Department.  

 

 2.  Another provision that applies to the disqualification of judges is Article 30.05 of the 

Texas Code of Criminal Procedure, which states, “No judge or justice of the peace shall sit in 

any case where he may be the party injured, or where he has been counsel for the State or the 

accused, or where the accused or the party injured may be connected with him by consanguinity 

or affinity within the third degree ...” This article basically restates the constitutional provision 

and adds a little clarity such as, instead of using the word “interest,” uses the term “injured party.” 

 

 Again, in my opinion, merely being the county’s sheriff does not make that person an 

interested or injured party or a party of any kind to a criminal case.  Should the sheriff be the victim 

of a crime such as an assault, the judge would be disqualified, being the spouse of an injured party. 

 

 3.  The last rule addressing disqualification or recusal of judges is Rule 18b, Texas Rules 

of Civil Procedure.  Much like its counterpart in the criminal rules, this rule requires 

disqualification if the judge has served as a previous lawyer, has an interest (more than just 

curiosity or as a citizen), or is related to a party within the prohibited degree. 

 

 In civil cases, a judge is subject to recusal if the judge’s impartiality might be questioned; 

has a personal bias or prejudice; personally knows of disputed facts, or is a material witness.  

Further, recusal is proper if, while in government service, the judge participated in the litigation or 

has a financial interest in the case.  Recusal is appropriate if the judge or spouse is an officer, 

director or trustee of a party in the suit.  If the judge is substantially affected financially; or is likely 

to be a material witness or has been an involved lawyer, then recusal should be the remedy. 

 

 Generally, it has been rare for an elected sheriff to testify in a case.  There might be an 

occasion where a sheriff could be a material witness and called upon to testify.  In that 

circumstance, the judge should properly be recused, being the sheriff’s spouse. 

 

 In my opinion, the circumstances, as I understand them, do not give rise to the risk of 

disqualification of the judge married to the elected sheriff except in very narrow circumstances.  

Any such event can quickly be addressed by referencing the above legal principles and statutes. 

 

 I understand that in Panola County, the County Court at Law and the 123rd Judicial District 

Court have concurrent jurisdiction.  If one judge or the other must step aside, the other court’s 



judge can preside over the case.  Such an arrangement would cause little additional cost to the 

county.  

 

 I trust this will assist you in understanding a reasonable interpretation of the law that would 

apply in the rare event that concerns you.  Thank you for the opportunity to address this interesting 

question.  

 

Sincerely yours, 

 

 

 

Bobby D. Mims 

BDM/ns 

 

 

 

  


