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  Corporation   =  ------------------------------------ 
        ------------------------ 
 
  Date 1    =  ---------------------- 
  
  Date 2    =  -------------------------- 
 
  Year 3    =  ------- 
 
  Date 4    =  ------------------ 
 
  Year 5    =  ------- 
 
 
----------------------: 
 
 This is in response to a request dated November 7, 2003, submitted on behalf of 
Corporation by its authorized representative requesting a ruling under section 280G of 
the Internal Revenue Code.  Specifically, a ruling is requested that certain amounts 
were included in the base amount for purposes of determining whether Corporation is 
subject to any deduction limit under section 280G of the Code and whether the 
participants are subject to an excise tax under section 4999. 
 
 Corporation will be acquired in a reverse merger.  The merger will close no 
sooner than Date 1 of Year 5.  As a result of the merger, pursuant to the terms of the 
employment agreements between certain executives and Corporation, certain 
employees will receive severance pay.  Additionally, in the event all conditions to 
closing the merger have been satisfied during Year 3, then Corporation will pay the 
severance on Date 2 of Year 3.  In addition, pursuant to the terms of the executive 
salary continuation agreements (SCA), executives are entitled to amounts payable on 
the participant’s retirement or separation from service.  Several of the SCA’s were 
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amended effective Date 4, to provide that Corporation may make a payment at any time 
up to Date 2 in full and complete satisfaction of Corporation’s obligations under the 
SCA’s.  Payments made under the employment agreements or SCA’s are collectively 
referred to as “accelerated payments.”  In the event the accelerated payments are made 
in Year 3, the executives will not be required to return the accelerated payments under 
any circumstance, including termination of the merger. 
 
 The accelerated payments will be reported on each executive’s Year 3 Form W-2 
and applicable income and FICA tax will be withheld from such payments.  Assuming 
the merger is completed, Corporation agrees that the payments are payments in the 
nature of compensation to (or for the benefit of) a disqualified individual, and such 
payments are contingent on9 a change in the ownership or effective control of 
Corporation within the meaning of section 280G(b)(2)(A)(i)(I). 
 

Section 280G of the Code provides that no deduction will be allowed for any 
excess parachute payment.  Section 280G(b)(1) defines “excess parachute payment” 
as an amount equal to the excess of any parachute payment over the portion of the 
base amount allocated to such payment. 

 
Section 280G(b)(3) of the Code defines “base amount” as the individual’s 

annualized includible compensation for the base period.  Under section 280G(d)(2), the 
“base period” is the period consisting of the most recent 5 taxable years ending before 
the date on which the change in ownership or control occurs. 

 
For the year in issue, section 1.280G-1 of the Proposed Income Tax Regulations, 

Q/A-34, published in the Federal Register on August 4, 2003 (68 Fed. Reg. 45,745), 
provides guidance concerning the definition of “base amount.”   

 
Q/A-34(a) defines the “base amount” as the average annual compensation (as 

defined in Q/A-21) which was includible in the gross income of such individual for 
taxable years in the “base period.”   Q/A-34(c) provides that because the base amount 
includes only compensation that is includible in gross income, the base amount does 
not include certain items that constitute parachute payments.  For example, payments in 
the form of untaxed fringe benefits are not included in the base amount, but may be 
treated as parachute payments. 

 
 Based solely on the information and representations made by Corporation, we 
rule that the accelerated payments are included in the base amount under section 280G 
of the Code for the purpose of determining whether Corporation is subject to any 
deduction limit under section 280G, and whether the participants are subject to an 
excise tax under section 4999. 
 
 The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.   While this office has not verified any of 
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the material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination. 
 
 Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter. 
 
 This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is 
relevant. 
 
 In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to your authorized representative. 
  

Sincerely, 
 
 
 
Robert B. Misner 
Senior Technician Reviewer 
Office of Executive Compensation Branch 

Office of the Division Counsel/Associate 
Chief Counsel (Tax Exempt & Government 
Entities) 
  

 
 
cc: Copy for 6110 purposes 
 


