
Internal Revenue Service Department of the Treasury
Washington, DC 20224

Number: 200840015
Release Date: 10/3/2008
Index Number:  280G.01-00

-------------------------
------------------------------
----------------------------------

----------------------------
-------------------------------------

In Re: ----------------------------------

Third Party Communication: Private Firm; 
Unrelated Taxpayer
Dates of Communication: June 23, 2008; June 
4, 2008
Person To Contact:
-------------------------
Telephone Number:
---------------------
Refer Reply To:
CC:TEGE:EB:EC
PLR-108299-08
Date:
June 26, 2008

Taxpayer = ----------------------------------
Plan = ------------------------------------
Division 1 = ----------------------------
Division 2 = ---------------------------

Dear -------------------:

This letter is in response to the letters dated February 21, 2008, June 4, 2008, 
and June 23, 2008, submitted on behalf of Taxpayer by your authorized representative 
requesting certain rulings under sections 83 and 280G of the Internal Revenue Code 
(the Code).

Taxpayer is a privately-held corporation that currently maintains the Plan, which 
provides for the granting of certain rights with respect to its stock (Stock Rights) to 
designated executives of Taxpayer.  The Stock Rights are comprised of options to 
purchase shares of Taxpayer’s Class A common stock at the book value per share of 
such stock, as determined by Taxpayer’s board of directors, and the right to purchase 
shares of Taxpayer’s Class B common stock at its par value per share.  Under the Plan, 
a certain percentage of Stock Rights must be exercised each year or be cancelled.  
Stock Rights are also cancelled upon termination of employment, unless termination 
occurs due to retirement, disability or death.  Taxpayer has certain rights and 
obligations to repurchase at book value the Class A common stock (the book value 
restriction).  Taxpayer also has certain rights and obligations to repurchase the Class B 
common stock at par value.  The Plan does not provide that an executive who 
participates in the Plan would be entitled to receive the fair market value of Class A 
common stock held by the executive under any circumstances.  Taxpayer represents 
that its policy has been to consistently enforce the book value restriction.  
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Taxpayer intends to enter into a transaction (the Transaction) whereby its 
Division 1 will be acquired by an unrelated third-party (Buyer).  In connection with the 
Transaction, Taxpayer will contribute the assets and liabilities of its Division 2 to a 
newly-created corporation (Newco).  Taxpayer will distribute shares of Newco to its 
stockholders in a taxable transaction.  Newco will redeem the shares of its stock that 
were distributed to stockholders of Taxpayer who are associated with its Division 1.  No 
rulings are being requested with respect to these steps of the Transaction.

Thereafter, Taxpayer, which will then consist solely of its Division 1, will merge 
(the Merger) with a wholly-owned subsidiary of Buyer.  Taxpayer will be the surviving 
corporation in the Merger and will become a subsidiary of Buyer.  The Transaction will 
result in a change in the ownership of a substantial portion of Taxpayer’s assets for 
purposes of section 280G of the Code.  In connection with the Transaction, the book 
value restriction provided for in the Plan will be cancelled.  Accordingly, stockholders of 
Taxpayer will be entitled to fair market value for their shares of Class A common stock 
upon the closing of the Transaction.

Effective upon the Merger, certain unvested Stock Rights will become fully 
vested and such Stock Rights and certain shares of Class A common stock will be 
cashed-out based on the Transaction consideration (which will be paid in cash).  Certain 
other shares of Class A common stock and unvested Stock Rights will be “rolled over” 
into shares or stock rights that are not subject to the book value restriction and that may 
be subject to different vesting provisions.  Such shares will be subject to repurchase 
provisions based on fair market value, a specified discount from fair market value or the 
Transaction consideration, and not upon the book value of the shares.  Taxpayer 
represents that any vesting conditions placed on Share Rights and repurchase 
provisions that apply to shares of common stock that are rolled over are being imposed 
as a condition of the Transaction in order to retain executives, or discourage them from 
competing, and are not a condition to the removal of the book value restriction.

Taxpayer represents that the cancellation of the book value restriction affects all 
shares of Class A common stock and Stock Rights.  Additionally, the cancellation of the 
book value restriction is occurring pursuant to a negotiated, arms’-length transaction.  
Further, the executives of Taxpayer who participate in the Plan will not take a salary 
adjustment in connection with such cancellation.  Finally, Taxpayer will not treat the 
cancellation of the book value restriction as a compensatory event and will provide such 
statement in writing to such executives.  

Under section 83(a), if, in connection with the performance of services, property 
is transferred to any person other than the person for whom the services are performed, 
the excess of (1) the fair market value of the property (determined without regard to any 
restriction other than a nonlapse restriction) at the first time the rights of the person 
having the beneficial interest in the property are transferable or are not subject to a 
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substantial risk of forfeiture, whichever occurs earlier, over (2) the amount (if any) paid 
for the property, shall be included in the gross income of the person who performed the 
services in the first taxable year in which the rights of the person having the beneficial 
interest in the property are transferable or are not subject to a substantial risk of 
forfeiture, whichever is applicable.  

Section 83(d)(1) provides that, in the case of property subject to a nonlapse 
restriction that allows the transferee to sell the property only at a price determined under 
a formula, the price so determined shall be deemed to be the fair market value of the 
property, unless established to the contrary by the Secretary of Treasury.

Under section 83(d)(2), if, in the case of property subject to a nonlapse 
restriction, the restriction is cancelled, then, unless the taxpayer establishes (A) that the 
cancellation was not compensatory and (B) that the person, if any, who would be 
allowed a deduction if the cancellation were treated as compensatory will treat the 
transaction as not compensatory, the excess of the fair market value of the property 
(computed without regard to the restriction) at the time of the cancellation over the sum 
of (C) the fair market value of the property (computed by taking the restriction into 
account) immediately before the cancellation and (D) the amount, if any, paid for the 
cancellation, shall be treated as compensation for the taxable year in which the 
cancellation occurs.

Section 1.83-5(b)(1) of the Regulations provides that whether there has been a 
noncompensatory cancellation of a nonlapse restriction under section 83(d)(2) depends 
upon the particular facts and circumstances.  Ordinarily, if an employee is required to 
perform additional services or the employee’s compensation is adjusted to reflect the 
cancellation, a compensatory purpose for the cancellation may exist.  By contrast, 
where the original purpose for the restriction no longer exists, the facts and 
circumstances may indicate that the cancellation is noncompensatory.  For example, if a 
so-called “buy-sell” restriction was imposed to limit the ownership of a closely-held 
corporation’s stock and the restriction is cancelled in connection with a public offering of 
the stock, the cancellation generally would be regarded as noncompensatory.

Section 280G of the Code provides that no deduction will be allowed for any 
excess parachute payment.  Section 280G(b)(1) defines “excess parachute payment” 
as an amount equal to the excess of any parachute payment over the portion of the 
base amount (as defined in section 280G(b)(3)) allocated to such payment.

Under section 280G(b)(2)(A) of the Code, a “parachute payment” includes any 
payment in the nature of compensation to (or for the benefit of) a disqualified individual 
(as defined in section 280G(c)) if (i) such payment is contingent on a change in the 
ownership of a substantial portion of the assets of the corporation and (ii) the aggregate 
present value of the payments in the nature of compensation to (or for the benefit of) 
such individual that are contingent on such change equals or exceeds an amount equal 
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to three times the base amount.

Section 4999(a) of the Code imposes on any person who receives an excess 
parachute payment a tax equal to 20 percent of the amount of the payment.

Section 1.280G-1, Q/A 11(a) of the Regulations provides that, for purposes of 
section 280G, all payments -- in whatever form -- are payments in the nature of 
compensation if they arise out of an employment relationship or are associated with the 
performance of services.  Payments in the nature of compensation include (but are not 
limited to) wages and salary, bonuses, severance pay, fringe benefits, life insurance, 
pension benefits and other deferred compensation (including any amount characterized 
as interest thereon).

Section 1.280G-1, Q/A 11(d) of the Regulations provides that transfers of 
property are treated as payments in the nature of compensation for purposes of 
§ 1.280G-1, Q/A 11.

Under § 1.280G-1, Q/A 12(a) of the Regulations, a transfer of property is 
considered a payment made (or to be made) in the taxable year in which the property 
transferred is includible in the gross income of the disqualified individual (as defined in 
§ 1.280G-1, Q/A 15) under section 83 and the regulations thereunder.  In general, such 
a payment is considered made (or to be made) when the property is transferred (as 
defined in § 1.83-3(a)) to the disqualified individual and such individual becomes 
substantially vested (as defined in § 1.83-3(b) and (j)) in such property.

Regarding stock options, § 1.280G-1, Q/A 13(a) of the Regulations provides that 
an option (including an option to which section 421 of the Code applies) is treated as 
property that is transferred when the option becomes substantially vested within the 
meaning of § 1.83-3(b) and (j).  Thus, for purposes of sections 280G and 4999, the 
vesting of an option is treated as a payment in the nature of compensation.  The value 
of an option at the time the option vests is determined in accordance with all of the facts 
and circumstances in a particular case.  Rev. Proc. 2003-68, 2003-2 C.B. 398, provides 
guidance on the valuation of stock options solely for purposes of sections 280G and 
4999.  Section 3.01 of Rev. Proc. 2003-68 provides that for purposes of sections 280G 
and 4999, the value of a stock option will not be considered properly determined if the 
option is valued solely by reference to the spread between the exercise price of the 
option and the value of the stock at the time of the change in ownership or control.

Under § 1.280G-1, Q/A 13(b) of the Regulations, any money or other property 
transferred to the disqualified individual upon the exercise, or as consideration on the 
sale or other disposition, of an option described in § 1.280G-1, Q/A 13(a) after the time 
such option vests is not treated as a payment in the nature of compensation to the 
disqualified individual under § 1.280G-1, Q/A 11.  Nevertheless, the amount of the 
otherwise allowable deduction with respect to such transfer is reduced by the amount of 
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the payment treated as an excess parachute payment.

Section 1.280G-1, Q/A 22(a) of the Regulations provides that a payment is 
treated as contingent on a change in ownership or control if the payment would not, in 
fact, have been made had no change in ownership or control occurred, even if the 
payment is conditioned upon another event.  Generally, a payment is treated as one 
that would not, in fact, have been made in the absence of a change in ownership or 
control unless it is substantially certain, at the time of the change, that the payment 
would have been made whether or not the change occurred.  A payment that becomes 
substantially vested as a result of a change in ownership or control will not be treated as 
a payment that was substantially certain to have been made whether or not the change 
occurred.

Under § 1.280G-1, Q/A 22(c) of the Regulations, a payment that would in fact 
have been made had no change in ownership or control occurred is treated as 
contingent on a change in ownership or control if the change accelerates the time at 
which the payment is made.  Thus, for example, if a change in ownership or control 
accelerates the time of payment of deferred compensation that was fully vested without 
regard to the change, the payment may be treated as contingent on the change.

Section 1.280G-1, Q/A 24(a)(1) of the Regulations provides that if a payment is 
treated as contingent on a change in ownership or control, the full amount of the 
payment generally is treated as contingent on such change.  However, in certain 
circumstances, described in § 1.280G-1, Q/A 24(b) and (c), only a portion of the 
payment is treated as contingent on the change.

Section 1.280G-1, Q/A 24(c)(1) of the Regulations applies in the case of a 
payment that becomes vested as a result of a change in ownership or control if, without 
regard to the change, it is contingent only on the continued performance of services for 
the corporation for a specified period of time and is attributable, at least in part, to 
services performed before the date the payment is made or becomes certain to be 
made.  In such a case, under § 1.280G-1, Q/A 24(c)(2), the portion of the payment that 
is treated as contingent on the change in ownership or control generally is the amount 
by which the payment exceeds the present value of the payment that was expected to 
be made absent the acceleration (determined without regard to the risk of forfeiture for 
failure to continue to perform services), as described in § 1.280G-1, Q/A 24(b), plus an 
amount, as determined in § 1.280G-1, Q/A 24(c)(4), to reflect the lapse of the obligation 
to continue to perform services.

Under § 1.280G-1, Q/A 24(c)(4) of the Regulations, the amount reflecting the 
lapse of the obligation to continue to perform services is 1 percent of the amount of the 
accelerated payment multiplied by the number of full months between the date that the 
individual's right to receive the payment is vested and the date that, absent the 
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acceleration, the individual's right to receive the payment would have been vested.

Based on the foregoing, we rule as follows:

1. The removal of the book value restriction with respect to the Class A common 
stock is a noncompensatory cancellation of a nonlapse restriction under 
section 83 of the Code.  

2. No portion of the Transaction consideration payable with respect to the 
vested Class A common stock will constitute a parachute payment under 
section 280G of the Code.

3.   The amount of the parachute payment attributable to accelerating the vesting 
of unvested Stock Rights in connection with the Transaction will be 
determined by applying § 1.280G-1, Q/A 24(c) of the Regulations to the value 
of such Stock Rights at the time of vesting (taking into account the 
Transaction consideration, not limited by the book value restriction).

Except as specifically ruled on above, no opinion is expressed or implied as to 
the Federal tax consequences of the transaction described above under any other 
provision of the Code.  This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. 
Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, copies of this 
letter are being sent to your authorized representatives.

Sincerely,

WILLIAM C. SCHMIDT
Senior Counsel
Executive compensation Branch
Office of Division Counsel/Associate
Chief Counsel (Tax Exempt and Government 
Entities)
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