
 

 

Part I 
 
Section 280G.—Golden Parachute Payments 
 
 
26 CFR 1.280G-1:  Golden parachute payments.  
(Also § 83) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rev. Rul. 2005-39 
 
ISSUES 
 
 1)  In determining whether a corporation has experienced a change in 
ownership or control under § 280G(b)(2)(A)(i) of the Internal Revenue Code, are 
unvested shares of restricted stock for which an election under § 83(b) has been 
made treated as outstanding stock?   

 
2)  In determining the amount of stock held by a shareholder for purposes 

of testing whether the shareholder is a disqualified individual under §1.280G-1, 
Q/A-17 of the Income Tax Regulations, are unvested shares of restricted stock 
for which an election under § 83(b) has been made treated as outstanding stock? 
 
FACTS 
 
 Corporation X and Corporation Y are unrelated publicly-held companies.  
Both Corporation X and Corporation Y maintain restricted stock plans and option 
plans for their respective employees.  Immediately prior to the merger described 
below, without considering any outstanding options or restricted stock, the 
shareholders of Corporation X own stock with a total fair market value of $105x 
and the shareholders of Corporation Y own stock with a total fair market value of 
$105x.    

 
Employees of Corporation X hold restricted Corporation X stock that is not 

substantially vested but with respect to which elections under § 83(b) have been 
made.  They also hold vested options to purchase vested stock of Corporation X.  
The fair market value of this Corporation X restricted stock and the Corporation X 
stock subject to these options is $3x.   
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Employees of Corporation Y hold restricted Corporation Y stock that is not 
substantially vested but with respect to which elections under § 83(b) have been 
made.  They also hold vested options to purchase vested stock of Corporation Y.  
The fair market value of this Corporation Y restricted stock and the Corporation Y 
stock subject to these options is $2x.   

 
Certain employees of Corporation X and Corporation Y also hold restricted 

stock that is not substantially vested with respect to which no election under 
§ 83(b) has been made and vested options to purchase substantially nonvested 
stock.   

 
On February 20, 2005, Corporation X merges into Corporation Y, with 

Corporation Y as the surviving corporation.  In the merger, the shareholders of 
Corporation X receive Corporation Y stock in exchange for their Corporation X 
stock.  The holders of nonvested restricted Corporation X stock receive 
nonvested restricted Corporation Y stock in exchange for their nonvested 
restricted Corporation X stock.  The holders of options to acquire Corporation X 
stock receive options to acquire Corporation Y stock in exchange for their options 
to acquire Corporation X stock.  After the merger, Corporation Y stock (vested or 
nonvested, as applicable) will be issued on the exercise of all outstanding 
options. 

  
LAW 
 
 Section 83(a) provides that the excess of the fair market value of property 
transferred in connection with the performance of services over the amount (if 
any) paid for the property is included in the gross income of the person 
performing the services in the first taxable year in which the rights of the person 
having the beneficial interest in such property are transferable or are not subject 
to a substantial risk of forfeiture, whichever occurs earlier. 
  

Section 83(b) permits any person performing services in connection with 
which property is transferred to elect to include in gross income for the taxable 
year in which the property is transferred the excess of its fair market value at the 
time of transfer (determined without regard to lapse restrictions) over the amount 
(if any) paid for the property. 
  

Section 1.83-1(a) provides that property transferred to an employee in 
connection with the performance of services by such employee is not taxable 
until the employee acquires a beneficial ownership interest in such property and 
it has become substantially vested (as defined in § 1.83-3(b)) in such employee.  
Until such property becomes substantially vested, the transferor is regarded as 
the owner of such property, and any income from such property received by the 
employee is included in the gross income of such employee as additional 
compensation for the taxable year in which such income is received. 
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 Section 1.83-3(b) provides that property is substantially nonvested if it is 
subject to a substantial risk of forfeiture and is nontransferable. 
 
 Section 1.83-2(a) provides that the employee providing the services may 
elect to include in gross income under § 83(b), as compensation for services, the 
excess (if any) of the fair market value of the property at the time of transfer 
(determined without regard to any lapse restrictions) over the amount (if any) 
paid for such property.  If this election is made, the substantial vesting rules of 
§ 83(a) and the regulations thereunder do not apply with respect to such 
property.  Thus, property with respect to which this election is made is includible 
in gross income as of the time of transfer, and no compensation will be includible 
in gross income when such property becomes substantially vested.   
 
 In Rev. Rul. 83-22, 1983-1 C.B. 17, an employee who received restricted 
stock made an election under § 83(b) and later earned dividends on the 
restricted stock.  The ruling provides that the regulations under § 83(b) treat 
stock transferred to an employee in connection with the performance of services 
as substantially vested when the employee makes an election under § 83(b), and 
the employee is considered the owner of the stock.  Accordingly, the ruling holds 
that a dividend paid to the employee who has made a § 83(b) election is not 
additional compensation to the employee, but retains its character as a dividend 
in the hands of the employee. 
 

Section 280G denies a deduction for any excess parachute payment.  
Section 4999 imposes a nondeductible 20-percent excise tax on the recipient of 
any excess parachute payment, within the meaning of § 280G(b). 

 
An excess parachute payment is defined in § 280G(b)(1) as an amount 

equal to the excess of any parachute payment over the portion of the disqualified 
individual's base amount that is allocated to such payment.    

 
Section 280G(b)(2)(A) defines a parachute payment as any payment in 

the nature of compensation to (or for the benefit of) a disqualified individual if (i) 
such payment is contingent on a change in the ownership of a corporation, the 
effective control of a corporation, or the ownership of a substantial portion of the 
assets of a corporation (a change in ownership or control), and (ii) the aggregate 
present value of the payments in the nature of compensation which are 
contingent on such change equals or exceeds an amount equal to 3 times the 
base amount.   

 
Section 1.280G-1, Q/As-27 and 29, provides guidance concerning 

whether a corporation is considered to have undergone a change in ownership or 
control in a merger. 

 
Section 1.280G-1, Q/A-27(a), provides that a change in the ownership of a 

corporation occurs on the date that any one person, or more than one person 
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acting as a group (as defined in Q/A-27(b)), acquires ownership of stock of the 
corporation that, together with stock held by such person or group, possesses 
more than 50 percent of the total fair market value or total voting power of the 
stock of such corporation.  Section 1.280G-1, Q/A-27(b), provides that persons 
will not be considered to be acting as a group merely because they happen to 
purchase or own stock of the same corporation at the same time, or as a result of 
the same public offering.  However, persons will be considered to be acting as a 
group if they are owners of a corporation that enters into a merger, consolidation, 
purchase or acquisition of stock, or similar business transaction with the 
corporation.   

 
Section 1.280G-1, Q/A-27(c), provides that § 318(a) applies to determine 

stock ownership.  Section 1.280G-1,Q/A-27(c), also provides that stock 
underlying a vested option is considered owned by an individual who holds the 
vested option (and the stock underlying an unvested option is not considered 
owned by an individual who holds the unvested option).  For purposes of the 
preceding sentence, however, if the option is exercisable for stock that is not 
substantially vested (as defined in § 1.83-3(b) and (j)), the stock underlying the 
option is not treated as owned by the individual who holds the option.   

 
Section 1.280G-1, Q/A-29, provides that a change in the ownership of a 

substantial portion of a corporation’s assets occurs on the date that any one 
person, or more than one person acting as a group (as defined in Q/A-29(c)), 
acquires (or has acquired during the 12-month period ending on the date of the 
most recent acquisition by such person or persons) assets from the corporation 
that have a total gross fair market value equal to or more than one-third of the 
total gross fair market value of all of the assets of the corporation immediately 
prior to such acquisition or acquisitions.  For this purpose, gross fair market value 
means the value of the assets of the corporation, or the value of the assets being 
disposed of, determined without regard to any liabilities associated with such 
assets.  

  
Section 1.280G-1, Q/A-29(b)(1), provides that there is no change in 

ownership or control under Q/A-29(a) when there is a transfer to an entity that is 
controlled by the shareholders of the transferring corporation immediately after 
the transfer, as provided in Q/A-29(b).   

 
Section 1.280G-1, Q/A-29(c), contains the same language as § 1.280G-1, 

Q/A-27(b), concerning when persons will be considered to be acting as a group.  
Section 1.280G-1, Q/A-29(d), refers to Q/A-27(c) for purposes of determining 
stock ownership. 

 
For purposes of determining when a payment in the nature of 

compensation under § 280G(b)(2)(A) has been made, § 1.280G-1, Q/A-12(b), 
provides that an election made by a disqualified individual under § 83(b) with 
respect to the transferred property does not apply.  A payment in the nature of 
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compensation for purposes of that determination is generally considered made 
(or to be made) when the property is transferred to, and becomes substantially 
vested in, such individual.  The § 280G regulations, however, are silent for 
purposes of determining whether restricted stock subject to an election under 
§ 83(b) is outstanding when determining whether there has been a change in 
ownership or control. 

 
The position in § 1.280G-1, Q&A-12(b) was adopted, in part, because the 

legislative history provides that all transfers of property are to be valued for 
purposes of the golden parachute rules.  See H.R. Conf. Rep. No. 98-861, 98th 
Cong. 2d Sess.  at 851 (1984), 1984-3 C.B. (Vol. 2) 851; Joint Committee on 
Taxation Staff, General Explanation of the Revenue Provisions of the Deficit 
Reduction Act of 1984, 98th Cong. 2d Sess. (1984) at 203.  The vesting of 
payments contingent on a change in control frequently provides substantial 
benefits to an individual without regard to whether an election under § 83(b) has 
been made.  This concern, however, is not present when determining whether a 
change in ownership or control has occurred.  

 
ANALYSIS 
 
 The regulations under § 280G have generally adopted objective rules to 
determine whether a change in ownership or control has occurred.  Pursuant to 
§ 1.280G-1, Q/A-27(c), vested stock underlying a vested option is considered 
owned by the individual who holds the vested option.  Thus, the vested shares 
subject to vested options held by the former Corporation X employees and the 
Corporation Y employees are considered outstanding for purposes of 
determining whether a change in ownership or control occurred.  However, the 
substantially nonvested shares underlying vested options held by the former 
Corporation X employees and the Corporation Y employees are not considered 
outstanding for purposes of determining whether a change in ownership or 
control occurred.     

 
In determining whether a change in ownership or control has occurred, 

§ 1.280G-1, Q/A-27(c) generally implements an expansive rule for determining 
the shares treated as owned by an individual, treating, for example, shares 
subject to a vested option as owned by the holder of the option.  Accordingly, an 
employee should be considered the owner of unvested shares of restricted stock 
for which an election under § 83(b) has been made for purposes of § 1.280G-1, 
Q/A-27 because the regulations under § 83(b) treat stock transferred to an 
employee in connection with the performance of services as substantially vested 
when the employee makes an election under § 83(b), and the employee is 
considered the owner of the stock for that purpose.  However, restricted stock 
with respect to which an election under § 83(b) has not been made is not 
considered outstanding for purposes of determining whether a change in 
ownership or control occurred.   
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Consequently, the shareholders of Corporation X and Corporation Y, 
along with the employees holding vested options to receive vested stock and 
holding restricted stock that has been subject to an election under § 83(b), will be 
treated as acting as a group with respect to their acquisition of stock or assets.  
Applying the above-described rules, the Corporation X shareholders acquired 
ownership of Corporation Y stock ($108x) that has more than 50 percent of the 
total fair market value of the Corporation Y stock ($215x) outstanding 
immediately after the merger.  Thus, there is a change in control of Corporation Y 
under § 1.280G-1, Q/A-27. 

 
Turning to Corporation X, all of the assets of Corporation X were 

transferred to Corporation Y in exchange for Corporation Y stock.  Because more 
than 50 percent of the fair market value of the outstanding stock of Corporation Y 
is owned by the former shareholders of Corporation X (immediately after the 
exchange), the transfer of assets to Corporation Y is not a treated as a change in 
ownership of a substantial portion of the assets of Corporation X under § 1.280G-
1, Q/A-29(b)(1). 

 
Additionally, for purposes of determining the amount of stock owned by an 

individual under §1.280G-1, Q/A-17, the same rule as described above applies.  
Thus, an individual who holds restricted stock with respect to which an election 
under § 83(b) has been made is considered to hold the outstanding stock under 
§ 1.280G-1, Q/A-17.    

 
HOLDINGS 

 
1)  In determining whether a corporation has experienced a change in 

ownership or control under § 280G(b)(2)(A)(i) of the Internal Revenue Code, 
unvested shares of restricted stock for which an election under § 83(b) has been 
made are treated as outstanding stock.   

 
2)  In determining the amount of stock held by a shareholder for purposes 

of  testing whether the shareholder is a disqualified individual under §1.280G-1, 
Q/A-17 of the Income Tax Regulations, unvested shares of restricted stock for 
which an election under § 83(b) has been made are treated as outstanding stock.     

 
DRAFTING INFORMATION 
 
 The principal authors of this revenue ruling are Erinn Madden and Jean 
Casey of the Office of the Division Counsel/Associate Chief Counsel (Tax 
Exempt and Government Entities).  However, other personnel from the IRS and 
Treasury Department participated in its development.  For further information 
regarding this revenue ruling, contact Ms. Casey or Ms. Madden at (202) 622-
6030 (not a toll free call).  
 


