GOLF CARTS INTHE CITY OF
TAVARES

he City of Tavares has approved using neighborhood electric vehicles (NEV) such as golf carts
and low-speed vehicles city-wide. The approval of golf cart usage on city roads is meant to
increase the transportation options in the city in an ecologically convenient manner.

Carts can cross State Road 19 ONLY at Dead River Road (Shown at right Golf Cart
Crossing at Dead River Road and State Road 19).

US Hwy 441 ONLY at Saint Clair Abrams Avenue and Banning Beach
Road. (Shown below Golf Cart Crossing at 441 & St Clair Abrams/Banning Beach
Road).

Frequently Asked Questions
Q. Can | ride my golf cart anywhere inside of Tavares?

A. No, not "anywhere,"” while Tavares is a golf cart-friendly city. Accordingto F.S. §
320.01(22), a "golf cart” is defined as a motor vehicle; therefore, it can only operate on
streets like motor vehicles.

Not on sidewalks

Not on bike paths

Not in or through parks or on pedestrian walkways (including but not limited to Wooton
Park)

Not on boat or seaplane ramps

Not on or across US 441 or SR 19. Two exceptions for crossing US 441 and SR 19
granted by the Florida Department of Transportation are special exception golf cart
crossings at:

SR 19 at Dead River Road

US 441 at Saint Clair Abrams Avenue to Banning Beach Road

Note: Golf carts shall comply with all applicable local and state traffic laws and may be
ticketed for traffic and parking violations in the same manner as motor vehicles.



Q. Who can operate a golf cart?

A. Florida’s new golf cart law now prohibits people under the age of 18 from operating
golf carts on public roads or streets unless they possess a valid learner’s driver license
or a valid driver license. People who are 18 years old or older must possess a valid form
of government-issued photographic identification to operate a golf cart on public roads
or streets. The new law provides a penalty for those who don’t have a valid ID.

Q. Can | park my golf cart in a handicap space?

A. If you have a valid handicap decal/hangar, you may use it on your golf cart when
parking at a handicap space.

Q. Can | operate my golf cart at night?
A. You may if your golf cart has the proper equipment per the ordinance.
Q. Do | have to have insurance on my golf cart?

A. The City of Tavares does not have an insurance requirement, but the state of Florida
may, depending upon the top speed of your vehicle. Check with your insurance agent.

City of Tavares Voluntary Golf Cart Registration

Form can be found on the LFE website or the City of Tavares website.
For more information, call 352.742.6200.



