Shock the World Baseball Tournament Rules – Spring 2025
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Shock the world baseball tournament rules spring 2025
High School Federation rules except as modified below.
Updated February 15, 2025
Section 1 - Sportsmanship:
Rule 1.1 - Conduct
We expect that every participant will conduct him/herself at all times in a manner that is appropriate for youth baseball.  Excessive arguing or complaining about umpire judgement calls (balls/strikes, out/safe or fair/foul) or any display of inappropriate behavior, to include foul language used by coaches, players, parents or spectators will not be tolerated.  Anyone in violation of this sportsmanship rule will be asked to leave the premises immediately by either the umpire, or a tournament official.  If after five minutes the offending person is not out of sight and sound of the field, the team will forfeit the game in progress.  A player ejected for sportsmanship reasons is suspended from participating in the next game. A coach or parent ejected from a game is suspended for the remainder of the tournament. 

Rule 1.2 – Cheering
Players, coaches and fans can cheer for their players, but may not initiate cheers for the opposing team to perform poorly.  For example, the cheer “3-2 what you gonna do, walk him walk him”.

Section 2 - Tournament Format:
Rule 2.1 – Format
Teams will play participate in ‘pool play’ consisting of 2 games Saturday (or 1 game Friday night and 1 game Saturday) followed by a single elimination bracket on Sunday.  Depending on the division size and format, some teams will play a consolation game on Sunday.

Home/Away is noted on the schedule for pool play. 
The home team is listed on the bottom of the matchup.  
The better seeded team will have the option during bracket play.
Dugouts are first come first served.

Rule 2.2 - Seeding
Tiebreaker process for seeding:
1. Win / Loss record
2. Head to head record (if two teams are tied; not used if 3 or more are tied)
3. Least amount of runs allowed
4. Runs scored
5. Run differential
6. Coin flip

Once a team is placed, go back to the top of the tiebreaker list to determine the next seed in the standings.  For example.  If the following are the pool play results:
Falcons 1-1 with 8 runs allowed
Eagles 1-1 with 10 runs allowed
Cardinals 1-1 with 12 runs allowed
Pigeons 1-1 with 14 runs allowed

And the only H2H matchup was Pigeons defeating Cardinals, then the Falcons are 1 because of lowest runs, Eagles are 2 with next lowest, then Pigeons would earn the 3 seed and Cardinals the 4 seed because of the H2H win the Pigeons have.

Rule 2.3 – Game Start Times and Warmup
Please be prepared to start at the designated start time.  No infield use in pre-game is permitted.
Be at your field and ready to play 30 minutes before the scheduled start time, we may speed up play to prevent significant down-time between games.

Rule 2.4 – Warmups and Pitching Changes
The fielding team is permitted the lessor of 8 warmup pitches or 90 seconds to warmup between innings after which point the umpire will call for “balls in”.  The 90 second clock starts at the end of the previous half inning.

Pitchers entering the game in the middle of an inning will receive 5 warm-up pitches.    

Rule 2.5 – Courtesy Runners
A courtesy runner for the pitcher and catcher of record is allowed at any time. The runner must be a player not in the game or the last batted out.

Section 3 - Roster / Certificate of Insurance:
Rule 3.1 – Certificate of Insurance
Please make the COI out to:
Shockers Baseball MoCo
618 Center Point Way
#83993
Gaithersburg, MD 20883
shockersbaseballmoco@gmail.com

Rule 3.2 – Ages
8U – Born on or after 5/1/2016
9U – Born on or after 5/1/2015
10U – Born on or after 5/1/2014
11U – Born on or after 5/1/2013	
12U – Born on or after 5/1/2012
13U – Born on or after 5/1/2011
14U – Born on or after 5/1/2010
15U – Born on or after 5/1/2009
16U – Born on or after 5/1/2008

Rule 3.3 – Rosters & Player Challenges
Keep a copy of your roster and birth certificates with you at the tournament, prior submission is not required.

Teams should also keep a copy of their roster and insurance on hand during the tournament.
In the event of a player’s age challenge the challenging team must present a $100 challenge fee to a tournament representative, then the challenged team must show the player’s birth certificate or valid State-issued ID with birth information. If player is found to be to ineligible the player will be removed from tournament, the head coach will be ejected from the remainder of the tournament. If the challenge is successful the coach will be refunded his $100.  There will be no forfeits because of an ineligible player. A sub may replace the ineligible player if one is available, otherwise an automatic out will take place in the same manner as an injured player.

A player may appear on only one roster in a given age group. Any player found to be participating with more than one team shall result in the players ejection for the remainder of the tournament.  

Rule 3.4 – Lineup
A team may start the game with 8 players.  Cannot start with 7.  Team does not have to take an out in the 9th spot in the order if they start with 8.

You must end the game with the same number of batters you started with but for two exceptions.  Exception #1 – a team starting with 8 may add a late arriving  9th / 10th / etc player w/o penalty.  A team starting with 9 may add a late arriving 10th / 11th / etc player w/o penalty.  A team starting with 10 may add a late arriving 11th player w/o penalty; and so on.  Late players come in at the bottom of the batting order.  Exception #2: No out will be taken if a player departs the game and cannot return due to injury or illness.  Player may not re-enter once his spot in the lineup is missed.  For fall, this rule is expanded to include that no out is taken if a player departs the game for any reason.

You may bat as few as 8 players (if you only have 8) or as many players as you want, and may utilize substitutions.  Once a player comes into the lineup as a substitute, they are locked in that spot, and only the sub and original player may bat in that lineup position.

Rule 3.4 – Substitutions
Free defensive substitutions are allowed.  Any player on the roster may play in any defensive position at any time, regardless of being in the batting order.  You do not have to bat to play in the field.  You do not have to play in the field to bat.  

If using substitutes, once a player comes into the lineup as a substitute, they are locked in that spot, and only the sub and original player may bat in that lineup position.  

Once a pitcher is removed from the game, player may not re-enter at the pitcher position.

Section 4 - Game Length & Mercy Rules:
Rule 4.1 – Game Length
8u to 12u - Games are 6 innings in length.  
13u to 16u – Games are 7 innings in length.
All ages:
A new inning begins when the final out of the prior inning is made.
In pool play, there is no new inning at 1 hour 40 minutes.  There is no drop dead.
Pool play games can end in a tie.  There are no extra innings during pool play, even if time has not been reached.

Bracket games must have a winner.  If a game is tied after the 6th inning (7th for 13u+), then all extra innings will start with a runner on second base.
There is no new inning at 1 hour 40 minutes in the Quarterfinals.  There is no drop dead.
There is no new inning at 1 hour 50 minutes in the Semifinals.  There is no drop dead.
There is no time limit in the Championship Game.

Rule 4.2 – Mercy Rules
15 runs after 3 innings (3 ½ if home team is ahead).
10 runs after 4 innings (3 ½ if home team is ahead).
8 runs after 5 innings (4 ½ if home team is ahead).
Mercy rules apply in pool play and bracket play, including the championship game.

Rule 4.3 – Runs per inning
8u only – 5 run limit per inning in the 1st through 4th innings
Unlimited in the 5th and 6th innings

Rule 4.4 - Shortened Games
Games called before a full inning is complete because of weather or darkness will revert back to the previous inning score. If the game has not reached official game status by reverting back to the previous inning, the coaches will mark their books and the game will be suspended. A game is considered to have reached official status at the completion of 4 innings (3 ½ if home team is leading).  A game called due to the time limit is an official game regardless of the number of innings completed. If a game is stopped for any reason (weather, lightning, or darkness) before the game is official, the game is suspended and will be resumed from the point of curtailment at a time scheduled by the Tournament Director.  At the discretion of the Tournament Director, if there is not a feasible time to resume the game, the game will be considered complete at the end of the last complete inning and the team that is winning at that point will be declared the winner.  

Section 5 – Defense & Pitching:
Rule 5.1 – Pitching Limits
Managers are expected to manage their pitching staff with player arm safety in mind.  There are no other pitching limits.  

Rule 5.2 – Mound Visits
Second visit to the mound per inning will result in removal of pitcher. 

Rule 5.3 – Dropped Third Strike
For 8u, 9u, and 10u B – No dropped third strike.  Batter is out.  
For 10u A, 11u & older - Dropped third strike is in effect under normal baseball rules

Rule 5.4 – Balks
For 8u, 9u, & 10u – No balks.  
For 11u - 1 warning is issued per pitcher for the first offense.
2nd offense and all subsequent offenses per pitcher - a penalty is assessed
For 12u & older – No warnings

Rule 5.5 – Infield fly
For 8u, 9u, and 10u B – No infield fly.  
For 10u A, 11u, 12u & older – Infield fly rule applies

Rule 5.6 – Number of Players
All age groups - Teams may play a maximum of 9 players in the field (i.e. 3 outfielders).

Section 6 – Offense:
Rule 6.1 – Leading / Stealing
For 8u, 9u, and 10u – No leading.  
Runner may leave the base after the pitch crosses home plate.  Runners leaving early will receive a warning on the first offense by the team (team warning).  On the second offense by the team, it is a dead-ball and the umpire will call the runner out.  

For 11u, 12u & older – Leading is permitted.

Stealing home is permitted at all ages except 8u as noted below.

8u stealing rules are as follows:
Stealing is permitted with the following exceptions:
· A runner may not steal home. A run can only be scored on a struck ball put in play, a bases loaded walk, or one of the following:
· Runner attempts to steal third and the catcher throws to third to attempt to record and out. The runner may attempt home.
· Runner at third, with runners at any other base. If the catcher attempts to throw out a runner at any other base, the runner at third may attempt home.

Rule 6.2 - Sliding
For 8u, 9u and 10u B - No head-first slides unless diving back to the base.  Umpire discretion as to whether the player tripped and fell forward into a base, or slide.

For 10u A, 11u, 12u & older – Head-first slides are permitted.

Rule 6.3 - Bunting
No slash bunting.
No bunting at 8u age group.

Rule 6.4 - Avoid Contact
Players must attempt to avoid contact with other players in tag-out situations. If, in an umpire’s judgment, there is intentional contact, that umpire may call the runner out on that play. If the contact is judged as intentional, the player is ejected from the current game and must sit out their team’s next game. 
On force out situations, if the runner slides, they must slide directly into the base. A slide that is not directly into the base is grounds for an interference call (umpire’s judgment) and the runner could be declared out. In this instance, the batter/runner could also be declared out if the fielder was attempting to make a play on that batter/runner. It is important to note that if the runner makes a legal slide directly into the base and contact is made with the fielder, interference will not be called. 

Rule 6.5 - On Deck Batter
The on deck batter must stand behind the back of the hitter, regardless of which dugout their team occupies.

Rule 6.6 – Throwing the Bat

8u to 10u:Eeach player will receive one warning; and If the player throws his bat again, the player is to be called out. No players can be ejected in these age groups for throwing a bat during an official swing.

11u and up: If a batter throws his bat during an at bat after his follow through or after contact with a pitched ball, the umpire will provide ONE team warning.  If this occurs again, the batter will be called out in each instance it occurs.  If the same batter throws his or her bat twice in the same game, the umpire has the right to eject the player from the game. No additional penalties will be incurred in subsequent games.	

8U thru 10U: Same rules apply as seen above with two exceptions: 1) each player will receive one warning; and 2) If the player throws his bat again, the player is to be called out. No players can be ejected in these age groups for throwing a bat during an official swing.

11U and up: If a batter throws his bat during an at bat after his follow through or after contact with a pitched ball, the umpire will provide ONE team warning.  If this occurs again, the batter will be called out in each instance it occurs.  If the same batter throws his or her bat twice in the same game, the umpire has the right to eject the player from the game. No additional penalties will be incurred in subsequent games.	


Section 7 - Equipment:
Rule 7.1 – Bats

8u-13u: All bats must have either the BPF 1.15, USA Bat, USSSA or BBCOR designation displayed on the bat. No other weight or size restrictions.  Wood bats also permitted.

14u and up: must have BBCOR stamp for all players, including younger players playing up.

Rule 7.2 – Cleats
8u-12u: No metal cleats.

13U and up: Metal cleats allowed.

Section 8 – Other
Rule 8.1 - Refund Policy
If no games are played due to inclement weather or government mandate, teams will be offered a full refund less $150 admin fee.  If 1 game is played, 50% refund.  If 2 games are played, no refund.  

Rule 8.2 - Protests
No protests.  If you believe the umpire has mis-interpreted a rule, call time and discuss with the umpire.  Judgement calls are final.  

Rule 8.3 – Forfeits
If a team chooses to forfeit a pool play game, they are not eligible for the championship or consolation
round and will not receive a refund. The final score of the forfeited game will be 5-0.

Rule 8.4 – Determining the Winner
All tournaments will have a Championship Game if possible. In the event of cancelation of a tournament due to weather, a tournament must have two complete games to be Official; we will determine a winner and appropriate finishes based on the following procedure:  

In the event that Pool Play has concluded and Single-Elimination has started and we are unable to finish the tournament (usually rain), the places are determined in the following manner:  

All teams eliminated in Single-Elimination are eliminated and we proceed to the highest remaining Seeds left standing. The Tie-Breaker system has already determined seeds from the previous day and that is how we will determine a winner. The games played during Single-Elimination have NO BEARING on the final outcome as far as runs allowed, won-lost record and so forth. Games played during Single-Elimination can only eliminate a team. EX. Seed 1 may have played and won while giving up 5 runs and Seed 2 may have played and gave up 0 runs, therefore giving up less runs for the tournament. This IS NOT a factor in determining a winner. The highest seed left standing from Pool Play will be the winner and so forth.

RULES SUMMARY:
	Rule:
	8U
	9U
	10U B
	10u A
	11U
	12U
	13U & Older

	Base Distance
	60’
	60’
	60’
	65’
	70’
	70’
	90’

	Pitching Distance
	43’
	46’
	46’
	46’
	50’
	50’
	60’

	Steals
	Yes but no stealing home
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes

	Leads
	Crosses plate
	Crosses plate
	Crosses plate
	Crosses plate
	Yes
	Yes
	Yes

	Balks
	No
	No
	No
	No
	Yes, 1 warning
	Yes
	Yes

	Cleats
	Molded
	Molded
	Molded
	Molded
	Molded
	Molded
	Any

	Bunting
	No
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes

	Must Avoid Contact
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes

	Sliding
	Feet first only
	Feet first only
	Feet first only
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes

	Infield Fly
	No
	No
	No
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes

	Dropped Third Strike
	No
	No
	No
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
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