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Last Updated: 5/1/17 

By: K. Benenati 

Frequently Asked Questions: 
Existing System Evaluation Reports  
 

1. Question: Who is allowed to perform existing system evaluations, also called septic system 

inspections? 

Answer: Only certified individuals that have experience performing inspections are allowed 

to perform existing system evaluations.  

 

Accepted certifications listed in Oregon Administrative Rule 340-071-0155: Licensed 

and certified septic system installer, certified maintenance provider, registered 

environmental health specialist, licensed professional engineer, National Association of 

Wastewater Technicians certified inspector, or other professional certification approved 

in writing by DEQ. 

 

Note: Licensed pumpers are not allowed to perform existing system evaluations unless 

they also have one of the certifications listed above. 

 

2. Question: When is the Existing System Evaluation Report form used? 

Answer: The form must be used every time an existing system evaluation, also called septic 

system inspection, is performed.  

 

3. Question: Who is supposed to use the form? 

Answer: Any person performing an existing system evaluation must use the DEQ-approved 

form. This includes installers, maintenance providers, National Association of Wastewater 

Technicians certified inspectors, environmental health specialists, professional engineers, 

county agents and DEQ agents. 

 

4. Question: I am a Certified National Association of Wastewater Technicians Inspector. Can I 

use the National Association of Wastewater Technicians inspection form to report results 

from an inspection? 

Answer: No. You must use the DEQ-approved form to report inspection results. The form is 

specific to systems used in Oregon and technical terms commonly used in Oregon. 

 

5. Question: I am a maintenance provider and have operating and maintenance contracts for 

alternative treatment technologies, sand filters, pressure distribution and re-circulating gravel 

filter systems. Do I use the Existing System Evaluation Report form when providing service 

and maintenance to these systems as part of an annual service maintenance contract? 

Answer: No. The form is not used for service and maintenance performed as part of an 

annual service maintenance contract. 

 

6. Question: I meet the qualifications needed to perform existing system evaluations. Where do 

I sign up as an Oregon Septic Smart Inspector? 

Answer: Sign up as an inspector through the Oregon Septic Smart Pro website 

 

7. Question: Where can I find a list of Oregon Septic Smart inspectors? 

Answer: Find a list of certified and approved inspectors on the Oregon Septic Smart Home 

website. 

 

8. Question: I hired an inspector to inspect my septic system. Should I be there when the 

inspection is being performed? 

Guide 

http://www.oregon.gov/DEQ
https://www.oregon.gov/deq/FilterDocs/ESERform.pdf
https://www.oregon.gov/deq/Residential/Pages/Septic-Smart.aspx
https://www.oregon.gov/deq/FilterDocs/OSSinspectorlist.pdf
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Answer: DEQ recommends that you be present during the septic system inspection. If you 

have any questions about the information reported to you on the Existing System Evaluation 

Report form you can immediately ask the Inspector for clarification. 

 

9. Question: I do not want to have my septic tank pumped, but the inspector told me they would 

not be able to inspect the septic tank if it was not pumped. Why? 

Answer: DEQ recommends having your septic tank pumped so the tank can be properly 

inspected. The inspector will not be able to see all of the tank components if the tank is full of 

solids, scum and wastewater. The inspector has to write down that you declined to have your 

tank pumped if you decide not to have this service.  

 

10. Question: I want to have my septic tank inspected, but I do not want a full septic system 

inspection. Who is allowed to perform this service and what form do they use to report the 

findings? 

Answer: The requirements for septic tank inspection are the same: Only those individuals 

described in the first question above are allowed to perform this service. The inspector must 

use the Existing System Evaluation Report form to report the findings of the septic tank 

inspection, and they must also write down why the other sections of the form were not 

completed. 

 

11. Question: I want to have a records review (permit, maintenance records, etc.), but I do not 

want a full septic system inspection. Who is allowed to perform this service and what form 

do they use to report the findings? 

Answer: The requirements for a records review are the same: Only those individuals 

described in the first question above are allowed to perform this service. The system owner 

can compile and provide the records to an inspector, but the inspector must use the Existing 

System Evaluation Report form to report the findings of the records review. The inspector 

must also write on the form why the other sections of the form were not completed. 

 

12. Question: I got an estimate for a septic system inspection. Why does it costs more than what 

I paid for a tank pumping and inspection last time?  

Answer: The Existing System Evaluation Report form reflects the new standard for 

performing septic system inspections. The cost of an inspection will account for the work 

entailed in completing the form. 

 

13. Question: Do I need to submit a copy of a completed Existing System Evaluation Report 

form to DEQ? 

Answer: No, you do not need to submit a copy of a completed form to DEQ. After an 

inspection, the inspector will provide a completed form to the client who ordered the 

inspection.  

 

 

http://www.oregon.gov/DEQ

