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CLARIFICATION ON RULE 1-10-8 PLAYER OUT OF BOUNDS
FOR IMMEDIATE DISTRIBUTION AND IMPLEMENTATION 



Rule 1 Section 10 Article 8
It is illegal for a player to go out of bounds and return to the field and participate in the play unless that
player went out of bounds as a result of:
 a) a slippery field
 b) contact with an opponent; or
 c) a missed block or tackle.
The player is allowed to return to the field and participate in the play but must re-establish themself in
the field of play with at least one foot in bounds and no contact with out of bounds.
Penalty – L10
It is illegal for an out-of-bounds player to reach back into or re-enter the field of play to touch or recover
a loose ball.
Penalty – LB PF
It is illegal for an out-of-bounds player to participates on a Kick-off before possession has been
established.
Penalty – L10 from the point of kick-off.
If a player of Team B reaches back into the field of play while still out of bounds and touches a kickoff.
Penalty: Ball is dead at spot of touch with possession awarded along with 10-yard penalty for Illegal
participation



New Case Book Clarifications 

Rule 1 Section 10

10-8-4 Play: A 1 kicks off. B81 backs up to catch the ball and inadvertently steps out of bounds:

(a) in flight on its original trajectory and returns to the field of play to catch the ball:  Ruling: Team 
B, 10-yard penalty for illegal participation. Apply 10-yard penalty from previous line of kick-off or 
decline and let play stand

or (b) after the ball has bounced off the ground:  Ruling: Team B, 10-yard penalty for illegal 
participation. Apply 10-yard penalty from previous line of kick-off or decline and let play stand

or (c) just after he catches the ball:  Ruling: Team B ball at the out-of-bounds point

or (d) well standing on the sideline:  Ruling: Team b ball at that point with a 10-yard penalty for 
illegal participation. (1-10-8) the player can be standing out of bounds, straddling out of bounds 
laying out of bounds and reaching back into the play, they are out of bounds



Rule 1 Section 10
• 10-8-5 Play: A 1 kicks off. A72 goes out of bounds to avoid being block gets down field and jumps 

on the ball.

• Ruling: A72 has gone out of bounds and should remain out of play. A72 is called for illegal 
participation. Apply 10-yard penalty from previous line of kick-off or decline and let play stand. 
(1-10-8)



Thank you for your Time Attention, and Implementation
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