
































































































































§ 1.2.2 Organization of the Specifications into divisions, sections and articles, and arrangement of Drawings shall not
control the Contractor in dividing the Work among Subcontractors or in establishing the extent of Work to be
performed by any trade.

§ 1.2.3 Unless otherwise stated in the Contract Documents, words that have well-known technical or construction
industry meanings are used in the Contract Documents in accordance with such recognized meanings.

§ 1.3 CAPITALIZATION
Terms capitalized in these General Conditions include those that are (1) specifically defined, (2) the titles of numbered
articles or (3) the titles of other documents published by the American Institute of Architects.

§ 1.4 INTERPRETATION

In the interest of brevity the Contract Documents frequently omit modifying words such as "all" and "any" and articles
such as "the"-and "an,” but the fact that a modifier or an article is absent from one statement and appears in another is
not intended to affect the interpretation of either statement.

§ 1.5 OWNERSHIP AND USE OF DRAWINGS, SPECIFICATIONS AND OTHER INSTRUMENTS OF SERVICE

§ 1.5.1 The Architect and the Architect’s consultants shall be deemed the authors and owners of their respective
Instruments of Service, including the Drawings and Specifications, and will retain all common law, statutory and other
reserved rights, 1ncludmg copyrights. The Contractor, Subcontractors, Sub-subcontractors, and material or equipment
suppliers shall not own or claim a copyright in the Instruments of Service. Submittal or distribution to meet official
regulatory requirements or for other purposes in connection with this Project is not to be construed as publication in
derogation of the Architect’s or Architect’s consultants’ reserved rights.

§ 1.5.2 The Contractor, Subcontractors, Sub-subcontractors and material or equipment suppliers are authorized to use
and reproduce the Instruments of Service provided to them solely and exclusively for execution of the Work. All
copies made under this authorization shall bear the copyright notice, if any, shown on the Instruments of Service. The
Contractor, Subcontractors, Sub-subcontractors, and material or equipment suppliers may not use the Instruments of
Service on other projects or for additions to this Project outside the scope of the Work without the specific written
consent of the Owner, Architect and the Architect’s consultants.

§ 1.6 TRANSMISSION OF DATA IN DIGITAL FORM

If the parties intend to transmit Instruments of Service or any other information or documentation in digital form, they
shall endeavor to establish necessary protocols governing such transmissions, unless otherwise already provided in the
Agreement or the Contract Documents.

ARTICLE 2 OWNER

§ 2.1 GENERAL

§ 2.1.1 The Owner is the person or entity identified as such in the Agreement and is referred to throughout the Contract
Documents as if singular in number. The Owner shall designate in writing a representative who shall have express
authority to bind the Owner with respect to all matters requiring the Owner’s approval or authorization. Except as
otherwise provided in Section 4.2.1, the Architect does not have such authority. The term "Owner" means the Owner
or the Owner’s authorized representative.

§ 2.1.2 The Owner shall furnish to the Contractor within fifteen days after receipt of a written request, information
necessary and relevant for the Contractor to evaluate, give notice of or enforce mechanic’s lien rights. Such
information shall include a correct statement of the record legal title to the property on which the Project is located,
usually referred to as the site, and the Owner’s interest therein.

§ 2.2 INFORMATION AND SERVICES REQUIRED OF THE OWNER

§ 2.2.1 Prior to commencement of the Work, the Contractor may request in writing that the Owner provide reasonable
evidence that the Owner has made financial arrangements to fulfill the Owner’s obligations under the Contract.
Thereafter, the Contractor may only request such evidence if (1) the Owner fails to make payments to the Contractor
as the Contract Documents require; (2) a change in the Work materially changes the Contract Sum; or (3) the
Contractor identifies in writing a reasonable concern regarding the Owner’s ability to make payment when due. The
Owner shall furnish such evidence as a condition precedent to commencement or continuation of the Work or the
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and inspections, to correction of minor deviations from the Contract Documents prior to completion and to specific
qualifications expressed by the Architect. The issuance of a Certificate for Payment will further constitute a
representation that the Contractor is entitled to payment in the amount certified. However, the issuance of a Certificate
for Payment will not be a representation that the Architect has (1) made exhaustive or continuous on-site inspections to
check the quality or quantity of the Work, (2) reviewed construction means, methods, techniques, sequences or
procedures, (3) reviewed copies of requisitions received from Subcontractors and material suppliers and other data
requested by the Owner to substantiate the Contractor’s right to payment, or (4) made examination to ascertain how or
for what purpose the Contractor has used money previously paid on account of the Contract Sum.

§ 9.5 DECISIONS TO WITHHOLD CERTIFICATION
§ 9.5.1 The Architect may withhold a Certificate for Payment in whole or in part, to the extent reasonably necessary to
protect the Owner, if in the Architect’s opinion the representations to the Owner required by Section 9.4.2 cannot be
made. If the Architect is unable to certify payment in the amount of the Application, the Architect will notify the
Contractor and Owner as provided in Section 9.4.1. If the Contractor and Architect cannot agree on a revised amount,
the Architect will promptly issue a Certificate for Payment for the amount for which the Architect is able to make such
representations to the Owner. The Architect may also withhold a Certificate for Payment or, because of subsequently
discovered evidence, may nulllfy the whole or a part of a Certificate for Payment previously issued, to such extent as
may be necessary in the Architect’s opinion to protect the Owner from loss for which the Contractor is responsible,
including loss resulting from acts and omissions described in Section 3.3.2, because of
A - defective Work not remedied;
.2 third party claims filed or reasonable evidence indicating probable filing of such claims unless security
acceptable to the Owner is provided by the Contractor;
.3 failure of the Contractor to make payments properly to Subcontractors or for labor, materials or
equipment;
4 reasonable evidence that the Work cannot be completed for the unpaid balance of the Contract Sum;
.5 damage to the Owner or a separate contractor;
6  reasonable eviderice that the Work will not be completed within the Contract Time, and that the unpaid
balance would not be adequate to cover actual or liquidated damages for the anticipated delay; or
.1 repeated failure to carry out the Work in accordance with the Contract Documents.

§ 9.5.2 When the above reasons for withholding certification are removed, certification will be made for amounts
previously withheld.

§ 9.5.3 If the Architect withholds certification for payment under Section 9.5.1.3, the Owner may, at its sole option,
issue joint checks to the Contractor and to any Subcontractor or material or equipment suppliers to whom the
Contractor failed to make payment for Work properly performed or material or equipment suitably delivered. If the
Owner makes payments by joint check, the Owner shall notify the Architect and the Architect will reflect such
payment on the next Certificate for Payment.

§ 9.6 PROGRESS PAYMENTS
§ 9.6.1 After the Architect has issued a Certificate for Payment, the Owner shall make payment in the manner and
within the time provided in the Contract Documents, and shall so notify the Architect.

§ 9.6.2 The Contractor shall pay each Subcontractor no later than seven days after receipt of payment from the Owner
the amount to which the Subcontractor is entitled, reflecting percentages actually retained from payments to the
Contractor on account of the Subcontractor’s portion of the Work. The Contractor shall, by appropriate agreement
with each Subcontractor, require each Subcontractor to make payments to Sub-subcontractors in a similar manner.

§ 9.6.3 The Architect will, on request, furnish to a Subcontractor, if practicable, information regarding percentages of
completion or amounts applied for by the Contractor and action taken thereon by the Architect and Owner on account
of portions of the Work done by such Subcontractor.

§ 9.6.4 The Owner has the right to request written evidence from the Contractor that the Contractor has properly paid
Subcontractors and material and equipment suppliers amounts paid by the Owner to the Contractor for subcontracted
Work. If the Contractor fails to furnish such evidence within seven days, the Owner shall have the right to contact
Subcontractors to ascertain whether they have been property paid. Neither the Owner nor Architect shall have an
obligation to pay or to see to the payment of money to a Subcontractor, except as may otherwise be required by law.
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